Terug naar de krant

Opnieuw AI-foto’s in opspraak: Katy Perry op het Met Gala, maar ze was er helemaal niet

Leeslijst Nieuws
Kunstmatige intelligentie „Ik wist niet dat je naar het Met Gala ging? Wat een prachtige jurk”, schreef de moeder van Katy Perry naar haar dochter. Maar Perry was niet op het gala vanwege werk. De beelden waren nep.
Leeslijst

Alle aandacht van de tientallen fotografen maandagavond op de loper van het Met Gala in New York ging naar Katy Perry met haar prachtige gebloemde jurk. Maar niet écht, want de zangeres was helemaal niet aanwezig bij het jaarlijkse supersterren-bal. De afbeeldingen zijn met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakt. Miljoenen fans, en zelfs de moeder van Katy Perry, werden erdoor voor de gek gehouden.

Perry deelde de foto’s op Instagram, al is niet bekend of ze de beelden ook zelf heeft laten creëren. Twee levensechte neppe foto’s, met het bijschrift: „Kon niet bij Met zijn, moest werken.” Daarna plaatste ze nog een filmpje van zichzelf in een opnamestudio, inderdaad aan het werk tijdens het Met Gala. Maar de foto’s waren toen al lang en breed gedeeld op sociale media en miljoenen keren bekeken op X, waar de ‘outfit’ van Perry werd bewonderd door fans en mode-accounts.

‘Mam, pas op!’

Het thema van het Met Gala was dit jaar The Garden of Time - naar het sprookjesverhaal over een graaf en gravin die bloemen plukken en zo de tijd stopzetten. AI had het thema goed begrepen: de jurk van Perry lijkt op een sprookjesachtig bloemenbed. „Ik heb dit gedeeld omdat ik dacht dat het waar was”, zegt een Perry-fan onder het onthullende Instagram-bericht van de zangeres. Perry deelde daarnaast ook een schermafbeelding van een sms van haar moeder die zegt: „Ik wist niet dat je naar het Met Gala ging? Wat een prachtige jurk.” Waarop Perry antwoordde: „Mam, AI heeft jou ook te pakken. Pas op!”

Dit jaar leken er meer sterren rond te paraderen op het Met Gala die er in werkelijkheid helemaal niet waren. Naast Perry verscheen er ook een foto van popster Rihanna, gekleed in een enorme geborduurde jurk met flora en fauna. Maar Rihanna zat volgens People Magazine thuis met een griepje. En aan het begin van de avond circuleerden foto’s op sociale media van de outfit van Grammy-winnende zangeres Dua Lipa - die er wél echt was - maar deze jurk verschilde van de outfit waar ze later in gefotografeerd werd.

Miljoenen blikken kijken jaarlijks naar de sterren op de (dit jaar thematische groene) loper in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het Met Gala is ‘s werelds meest prestigieuze mode-evenement. Acteurs, zangers en modellen worden zo extravagant of juist zo controversieel mogelijk aangekleed, passend bij het thema. Zo kwam Rihanna in 2018 verkleed als een soort glamour-Paus tijdens het thema Heavenly Bodies, en liep Kim Kardashian tijdens het Amerika-thema in 2022 in de originele jurk gedragen door Marylin Monroe.

AI-gegenereerde nepfoto’s komen vaker in opspraak. De bekendste voorbeelden daarvan zijn een foto van Paus Franciscus in een witte hippe hoody-jas of nepfoto’s van Trump rondom zijn arrestatie.

Lees ook Bloemrijke mode, vlinders en ‘naked dressing’ tijdens het Met Gala, ofwel de ‘Oscars van de mode’
Lana Del Rey gehuld in een echte stekelige meidoorntakken jurk.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in