Terug naar de krant

Sterren pakken uit met paradijselijk naakt, uitgestorven vlinders en heel veel bloemen bij de ‘Oscars van de mode’

Leeslijst achtergrond
Modefeest De dresscode voor sterren was ‘De tuin des tijds’ maandag bij het jaarlijkse Met Gala-modefestijn in New York.
Leeslijst

Veel uitbundige modecreaties vol bloemen en takken kwamen langs op het Met Gala in New York afgelopen maandagavond, een fondsenwervingsavond waar Amerikaanse sterren de ‘Oscars van de mode’ vieren. Want de dresscode van het jaarlijkse mode-galafeest van het Metropolitan Museum was dit jaar dit jaar The Garden of Time (‘De tuin des tijds’), naar een kort verhaal uit 1962 van sciencefictionauteur J.G. Ballard. Daarin plukken de hoofdpersonen bloemen om de tijd stil te zetten.

Veel sterren en hun topmode-ontwerpers namen dat tuin-en-bloementhema letterlijk, aldus de BBC. Zo verscheen zangeres Lana Del Rey met echte meidoorntakken rond haar hoofd, waar een sluier aan hing die overging in haar corsetjurk van zijde en tule, ook vol doornige takken van Seán McGirr van modehuis Alexander McQueen.

Lees ook ophef over AI-foto’s van Kate Perry op Met Gala
Een van de nepfoto's van Katy Perry, die in werkelijkheid helemaal niet bij het Met Gala was.

Uitgestorven vlinder

Een en al bloem was zangeres Nicki Minaj met kleurige bloemsculpturen op haar schouder en over haar gele jurk. Kleurige bloempatronen overheersten op jurken van Queen Latifah, Erykah Badu, Gigi Hadid en Demi Moore.

Een en al bloem: rapper Nicki Minaj op het Met Gala 2024.
Foto Angela Weiss/ AFP

Actrice Uma Thurman eerde een uitgestorven blauwe vlinder, de Amerikaanse Xerces Blue, op haar schouders: blauw als de ogen van de actrice, volgens mode-ontwerper Tory Burch. Actrice en zangeres Zendaya stal volgens The Guardian de show met haar hoed vol echte bloemen en lange zwarte jurk van Givenchy. Er waren ook niet-bloemige varianten op klassieke jurken, zoals de enorme zwart-witjurk van Nicole Kidman, of Cardi B’s gelaagde zwarte jurk.

Mannen met bloemen

Soms werden niet-bloemige modecreaties gecombineerd met een meegedragen boeketje bloemen of bloem, zoals zanger Usher, met zwarte cape en hoed, die een rode roos droeg.

Bad Bunny in zijn op de Renaisance-mode geïnspireerde pak met hoed
Foto Justin Lane/ EPA

Of rapper Bad Bunny, een van de gala-gastheren, die een donkerblauwe roos droeg, passend bij zijn donkerblauwe pak en hoed, geïnspireerd op herenmode uit de Renaissance, naar een ontwerp van Maison Margiela.

Dat historische modecitaat verwijst ook naar de voorjaarstentoonstelling vn de mode-afdeling van het Metropolitan Museum, ‘Sleeping Beauties: reawakening Fashion’ waar kwetsbare, zelden getoonde modestukken getoond worden. Dat was ook de aanleiding voor de tuin-en-bloemige dresscode van het Met Gala, bedoeld om geld te werven voor de modeafdeling van het museum.

Zwart was ook de roos die de Amerikaanse zangeres Camila Cabello, gehuld in een lange lovertjesjurk, meedroeg, maar die was ingevroren in een enorm blok ijs als ijskoude handtas.

Paradijselijk naakt

Opvallend was de bijna-niks-om-het-lijf-modetrend, „naked dressing” volgens The New York Times, zoals zangeres Rita Ora gekleed in slechts een kralenjurk (en vleeskleurige bodysuit) van Marni en rapper Doja Cat die druipend verscheen in louter een lang nat wit T-shirt van Vetements. Die (bijna) naakte-modetrend past in de Met Gala 2024-dresscode, als je de naaktheid als paradijselijk, de mode in de Tuin van Eden, beschouwt.

Rita Ora in haar kralenjurk op het Met Gala: ‘naked dressing’ volgens The New York Times
Foto Angela Weiss/AFP
Kleurige bloempatronen bij Erykah Badu op het Met Gala
Foto Dia Dipasupil/Getty/AFP
Gigi Hadid in een bloemenjurk op het Met Gala
Foto Evan Agostini/AP
Uma Thurman met vlinderjurk op het Met Gala 2024
Foto Andrew Kelly/Reuters
Camila Cabello met haar ijsblok-met-roos als handtas op het Met Gala
Foto Getty Images
Demi Moore (links) bij het Met Gala
Foto Justin Lane/EPA
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 8 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in