Rolls-Royce Cullinan: fijngeslepen kolos

Flink vernieuwd

Rolls-Royce Cullinan
Rolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanMini Cooper SERolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce CullinanRolls-Royce Cullinan

De Rolls-Royce Cullinan is inmiddels zes jaar onder ons. Rolls-Royce slijpt zijn naar de grootste diamant ooit gevonden vernoemde SUV fijn en introduceert direct de vernieuwde Cullinan Black Badge. De Cullinan was al geen onopvallende verschijning, maar is na zijn facelift nog opvallender.

De Rolls-Royce Cullinan is een dik 5,4 meter lange exclusieve SUV met een prijskaartje waarmee je in een uithoek van Amsterdam toch zeker een klein appartement kunt kopen: pak hem beet 4,5 ton. De Cullinan werd in 2018 gepresenteerd en is nu vernieuwd. Op vrij opvallende wijze zelfs, en dat is niet helemaal des Rolls-Royce.

Rolls-Royce Cullinan

De Rolls-Royce Cullinan zoals hij in 2018 op de markt kwam.

Nagenoeg het hele front van de Cullinan is aangepast. Hij heeft een nieuw statig hekwerk als grille, maar het geheel is aan de zijkanten niet meer omlijst. Net als bij de eerder vernieuwde Phantom dus. Net als bij die topsedan is de grille voortaan zelfs verlicht. Maar er is meer verlichtingsnieuws, want de koplampen zijn herzien. De daadwerkelijke koplampunits zijn een stuk platter dan voorheen en hebben een andere invulling. Opvallender is de led-dagrijverlichting. Die loopt opnieuw aan de bovenzijde van de kijkers, maar duikt nadat hij om de hoek van de koplamp loopt diep omlaag door de bumper in. Over de bumper gesproken: die is eveneens helemaal nieuw. De verticale koelsleuven onder de koplampen zijn gaan hemelen. Voortaan zitten de overige koelopeningen helemaal onderin de bumper. De uiterlijke aanpassingen aan de achterzijde zijn kleiner van aard. Hier zien we voornamelijk een andere achterbumper met daarin nieuwe uitlaateindstukken.

De Rolls-Royce Cullinan Series II, zoals de Britten hem noemen, hoopt het merk vooral weer een 'jongere' doelgroep aan te spreken. Volgens Rolls-Royce heeft de Cullinan de gemiddelde leeftijd van een Rolls-klant omlaag gebracht van 56 in 2010 naar 43 anno 2024. Dat komt dus niet helemaal door de Cullinan, maar de boodschap is helder. Meer optisch nieuws: de Cullinan krijgt nieuwe en voortaan tot 23 inch groot lichtmetaal én Rolls-Royce zegt zelfs de achterschermen anders te hebben vormgegeven. Dat is ingrijpend voor een facelift.

Ook ín de Cullinan is er nieuws. Zo bestaat de 'middenbaan' van het dashboard - die over de gehele breedte loopt - voortaan uit een glazen paneel. Het infotainmentsysteem is op de schop gegaan, evenals het volledig digitale instrumentarium. Verder gaat Rolls-Royce er prat op dat je als koper voor de uitvoering en samenstelling van het interieur uit veel meer materialen kunt kiezen. Aan de 6.75 V12 wordt niet gesleuteld.

Black Badge

Wat ook terugkeert: de Black Badge-uitvoering. Ook die heeft de machtige V12, maar dan een 600 pk en 900 Nm sterk exemplaar. Dat maakt hem een kleine 30 pk en 50 Nm krachtiger dan de reguliere Cullinan. Je herkent de Cullinan Black Badge aan zijn onderste koelopeningen in het front die bredere lamellen hebben dan die van de niet-Black Badge. De in het zwart uitgevoerde grille is eveneens een herkenningspunt, evenals de donkerder uitgevoerde lichtunits. Meer duisternis: het chroomwerk rond de zijruiten is in het zwart uitgevoerd en ook de Spirit of Ecstacy op de neuspartij is een stuk donkerder dan bij de reguliere exemplaren. Ook de beglazing van de achterlichten is net even donkerder gekleurd, evenals de uitlaateindstukken.

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.