Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Dagen Erik ten Hag bij ManUnited lijken geteld: ‘Niet de juiste man voor deze baan’

Manchester United-coach Erik ten Hag maandagavond langs de lijn in de kansloos verloren wedstrijd tegen Crystal Palace.Beeld AFP

Terwijl Arne Slot zich klaarmaakt voor de overstap naar de Premier League, lijken de dagen van Erik ten Hag bij Manchester United geteld.

Biedt Bayern München Erik ten Hag én Manchester United binnenkort een heel sjieke oplossing? Het zou zomaar kunnen. De naam van de Twentse trainer wordt nadrukkelijk genoemd bij de Duitse recordkampioen. Ten Hag werkte daar al eerder als assistent-trainer. Of wordt Feyenoord zijn volgende club? Zijn naam zingt daar ook voorzichtig rond, als mogelijke opvolger van de naar Liverpool vertrekkende Arne Slot.

Dat Ten Hag binnenkort vrijkomt, omdat hij als de zoveelste trainer in een lange rij voortijdig is gesneuveld bij Manchester United, lijkt onvermijdelijk na de smadelijke 4-0 nederlaag maandagavond tegen Crystal Palace. De commentaren in de Engelse media waren na afloop vernietigend. Het was al de dertiende keer dit seizoen dat United een competitiewedstrijd verloor. De club presteerde voor het laatst zo slecht in het seizoen 1989/1990. Sinds de invoering van de Premier League in ‘92/’93 eindigde Manchester United nooit lager dan de zevende plek; het staat nu achtste. Het kreeg al 81 goals tegen, over alle competities. Dat is het hoogste aantal in 47 jaar. Het doelsaldo is inmiddels negatief: 52-55.

‘Hij is niet de juiste man voor deze baan’

“Dit is een van de slechtst gecoachte teams in de Premier League”, was maandagavond bij Sky Sports het oordeel van Jamie Callagher. De 38-voudige international is tegenwoordig analist bij de televisiezender. “Geen enkel United-team mag met 4-0 verliezen van Palace, zelfs het Onder-23-team niet.”

Michael Owen, een andere voetbalanalist en tevens oud-speler van Manchester United, ziet geen andere oplossing dan een onmiddellijk ontslag van Ten Hag. “Ik zeg al heel lang dat hij niet de juiste man is voor deze baan. Het is uitgesloten dat deze man volgend seizoen nog trainer van United kan zijn”, zei hij op Premier League Productions. “Een radicaal besluit is nodig, juist omdat er nog veel op het spel staat. Er komt nog een bekerfinale aan. Als ze zo spelen, houden ze misschien helemaal niets over aan dit seizoen. Ten Hag is gewoon niet goed genoeg voor Manchester United.”

De club dreigt zelfs kwalificatie voor Europees voetbal mis te lopen want het moet nog uit naar Arsenal (zondag) en Brighton en ontvangt thuis nog Newcastle United. Via penalty’s werd vorige maand een beschamende uitschakeling door Coventry City, spelend op een lager niveau, in de FA Cup voorkomen. Supporters van The Red Devils vrezen nu voor een afstraffing in de finale tegen stadgenoot Manchester City op 25 mei op Wembley. De situatie rond Ten Hag doet denken aan die van Louis van Gaal in 2016. De leiding van United had toen al voor de FA Cup-finale besloten tot ontslag, zonder dat Van Gaal het zelf wist.

Veel geblesseerden

Ten Hag had maandag kunnen wijzen op de lange lijst van afwezigen. Behalve de langdurig geblesseerde Malacia waren ook Martinez, Varane, Shaw, Rashford, McTominay, Martial, Lindelof, Bruno Fernandes en Maguire tegen Crystal Palace niet inzetbaar. Maar Ten Hag realiseerde zich dat het met zo’n dure, brede selectie niet als excuus kon gelden. Hij was niet mals in zijn kritiek op zijn ploeg. Volgens Ten Hag hadden zijn spelers ‘het plan’ niet opgevolgd. Ook ontbrak het aan mentaliteit: “We hebben elkaar laten vallen.”

“Maar”, zei de voormalige coach van FC Utrecht en Ajax bij Sky Sports, “ik zal blijven vechten en de energie vinden om ze voor te bereiden op de volgende wedstrijd.” Of die er nog komt? “Vandaag voelde als de laatste nagel aan zijn doodskist’, zei ex-speler van United Paul Scholes maandag. “Dit voelde als het einde. Ik had aanvankelijk het gevoel dat hij misschien nog een jaar zou krijgen om onder de nieuwe eigenaren meer rust te creëren, maar nu voelt dat helemaal niet meer zo.”

Lees ook:

Waarom Erik Ten Hag nog altijd overleeft in de bestuurlijke chaos van Manchester United

Manchester United staat bekend als een trainerskerkhof. Maar Erik ten Hag is (nog) niet ontslagen, ondanks een beroerde eerste seizoenshelft. Wat houdt de Nederlander in het zadel, en hoelang nog?