AEX-index breekt voor het eerst door 900-puntengrens

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs is de AEX-index dinsdag voor het eerst in de geschiedenis door de 900-puntengrens gebroken. De hoofdindex, die bestaat uit de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse beurs, bereikte omstreeks 15.10 uur de grens van 900,00 punten. Dat is de hoogste stand ooit.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 15:14
Afbeelding
beeld anp

De hoofdgraadmeter op het Damrak is dit jaar bezig aan een flinke opmars. De belangrijkste beursindex van Nederland begon 2024 op 786,82 punten. De AEX sloot maandag al op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

De positieve stemming op de aandelenmarkten wordt onder meer veroorzaakt door de verwachting dat de centrale banken in 2024 zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Ook het optimisme over de opkomst van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) stuwen de aandelenkoersen van de belangrijke spelers op dat gebied. Daarnaast draait de economie beter dan verwacht ondanks de eerdere forse renteverhogingen van de centrale banken om de inflatie aan te pakken.

Chipsector

De Nederlandse chipbedrijven ASMI en ASML zijn dit jaar flink gestegen door de verwachting van een sterke vraag naar krachtige chips voor AI-toepassingen. ASMI werd dit jaar ruim 30 procent meer waard en ASML zo'n 25 procent. Branchegenoot Besi blijft achter met een koersverlies van ongeveer 7 procent dit jaar. Andere grote AEX-bedrijven als ING, Shell en Unilever laten tot nu toe ook stevige rendementen zien.

In 2021 wist de AEX voor het eerst de grens van 800 punten te doorbreken. Op 24 januari dit jaar keerde de index voor het eerst sinds begin 2022 terug tot boven dat niveau en op 6 februari verbrak de index het slotrecord uit november 2021. Bij de oprichting in 1983 bedroeg de stand van de AEX 100 punten. Dat was toen nog in guldens. Omgerekend in euro's bedroeg de beginstand 45,38 punten.

Afgelopen jaren

Tijdens het hoogtepunt van de internethausse begin deze eeuw brak de AEX voor het eerst door de 700-puntengrens. Na het uiteenspatten van de internetzeepbel ging de koers echter hard omlaag en bereikte de AEX in maart 2003 een dieptepunt van 218,44 punten.

In de jaren na 2003 herstelde de index tot een top van 560 punten in 2008, vlak voor het uitbreken van de financiële crisis. Het dieptepunt van de kredietcrisis werd bereikt op 9 maart 2009 met een stand van 194,99 punten. Op 17 februari 2020, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, noteerde de AEX op meer dan 630 punten. Pas in maart 2021 wist de index het oude record van het begin van de eeuw uit de boeken te schrijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een 'eenzame wolf' was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

Afbeelding

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. 'De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal.'

Afbeelding

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht.

Afbeelding

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij 'een ongeval', melden staatsmedia. Het toestel zou een 'harde landing' hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.