Direct naar artikelinhoud
Russische president

‘Dictator Poetin’ in Moskou officieel geïnaugureerd

Vladimir Poetin speecht bij zijn inauguratie.Beeld AFP

Vladimir Poetin werd dinsdag geïnaugureerd voor zijn vijfde termijn als hoogste Russische leider. Critici grepen de gelegenheid aan om te benadrukken dat hij geen president, maar een dictator is.

De symboliek droop er weer vanaf. Staand achter een spreekgestoelte in de vergulde Andrejevski-zaal van het Groot Kremlinpaleis legde Vladimir Poetin dinsdag met zijn hand op de grondwet de eed af voor zijn vijfde termijn als president van Rusland. De pracht en praal en ceremoniële omhaal brachten precies het beeld over dat Poetin graag van zichzelf schetst: dat hij de onomstreden en oppermachtige leider is van het land. Net als de Russische tsaren die eeuwen geleden in precies dezelfde zaal met eenzelfde entourage werden gekroond.

De speech die volgde op de inauguratie was eveneens vintage Poetin. Blakend van het zelfvertrouwen hield de 71-jarige president zijn gezapige toehoorders in de zaal voor dat hij ook de komende zes jaar de veiligheid van het Russische volk ‘boven alles’ zal zetten. Na een obligaat dankwoord aan de bevolking voor haar steun, richtte Poetin zich tot de militairen aan het front in Oekraïne.

“Ik wil alle deelnemers van de speciale militaire operatie bedanken”, zo verwees hij in eufemistisch Kremlinjargon naar de oorlog die hij hoogstpersoonlijk ontketende. “Het lot van Rusland wordt enkel en alleen door onszelf bepaald. Ik zie de diepe betekenis van onze historische rol om onze keuzes, onze vrijheid en de nationale belangen van Rusland te verdedigen. We zullen door deze moeilijke tijden komen en zegevieren.”

Vragen naar de bekende weg

Ook had Poetin zoals gebruikelijk een speciaal woordje voor het Westen gereserveerd. Volgens de president is Rusland bereid om een ‘eerlijke’ partner te zijn met iedereen die daar oor naar heeft. “We weigeren de dialoog met westerse landen niet. We zullen zien of ze de ontwikkeling van ons land blijven tegenhouden en druk op ons land blijven uitoefenen óf naar manieren zoeken om met ons samen te werken.”

Het was vragen naar de bekende weg: Rusland is het slachtoffer van westerse agressie en arrogantie en het initiatief voor een dialoog ligt niet in Moskou, maar in het Westen. Maar niet gevreesd, zo hield Poetin de braaf klappende menigte voor: “We zijn een verenigde en grootse natie en samen zullen we alle obstakels overkomen en al onze dromen werkelijkheid maken. Samen zullen we overwinnen.”

Het vertrouwen dat Poetin aan de dag legde kwam niet uit de lucht vallen. Op het slagveld in Oekraïne heeft Rusland al enige tijd de overhand, en ook in eigen land zijn er na de geregisseerde monsterzege tijdens de verkiezingen van maart en de dood van zijn grootste criticus en voormalig oppositieleider Aleksej Navalny weinig tot geen werkelijke bedreigingen.

Langstzittende Russische leider sinds tsarina Catharina de Grote

Voor nu ligt het pad richting nog eens zes jaar als hoogste leider van het land er kortom geëffend bij. Indien Poetin het einde van dat pad in 2030 haalt, dan is hij de langstzittende Russische leider sinds tsarina Catharina de Grote die in 1796 overleed. Mocht hij willen, dan kan hij daarna nog eens zes jaar aan zijn alleenheerschappij toevoegen.

De inauguratie was voor Poetins critici dinsdag daarom reden om te benadrukken dat hij geen president, maar een potentaat is. Zo stelde de weduwe van Navalny, Joelia Navalnaja, in een video op YouTube dat Poetin ‘een leugenaar, dief en moordenaar’ is. “Elke dag worden er grote sommen geld van ons gestolen om te betalen voor bombardementen van vreedzame steden, oproerpolitie die mensen met wapenstokken slaan en propagandisten die leugens verspreiden.”

Ook de gerenommeerde onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta greep de gelegenheid aan om het beestje bij naam te noemen. In een verklaring riep het medium collega-journalisten op in het vervolg niet meer van ‘president Poetin’ maar ‘dictator Poetin’ te spreken. ‘Door zijn inauguratie in Moskou probeert Vladimir Poetin zijn vijfde presidentiële termijn legitimiteit te verlenen door te claimen dat zijn volk hem democratisch koos als Ruslands hoogste leider.’

‘Tussen de 20 en 30 miljoen valse stemmen’

Maar, zo somt de krant vervolgens op: ‘Er mochten geen onafhankelijke kandidaten meedoen aan de verkiezingen van 2024; Poetin heeft consequent zijn politieke tegenstanders vervolgd; er werden tussen de 20 en 30 miljoen valse stemmen uitgebracht tijdens de verkiezingen in maart; en de stembusgang vond plaats onder omstandigheden van militaire censuur.’

Het brengt Novaya Gazeta tot de conclusie dat de ceremonie van dinsdag geen inauguratie van de Russische president was, maar ‘de ondermijning van de macht in het land’ die wat de krant betreft Rusland definitief in een dictatuur heeft veranderd. Of zoals Poetin het zelf ooit verwoordde toen hij in 2008 voor vier jaar de presidentiële troon inruilde voor een termijn als premier: “Sommige mensen raken verslaafd aan tabak, anderen aan drugs of aan geld. Maar ze zeggen dat de heftigste verslaving de verslaving aan macht is.”

Lees ook:

Verkiezingswaarnemer Golos: Russische stembusgang was één grote schijnvertoning

Intimidatie, grootschalige stembusfraude en minstens 22 miljoen valse stemmen voor Poetin. De conclusies over de Russische stembusgang laten weinig aan de verbeelding over.