RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Niet de eerste poging

Oekraïense ambtenaren opgepakt om moordcomplot Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week. Beeld © ANP / Abaca Press

Twee Oekraïense ambtenaren die van plan waren president Volodymyr Zelensky om het leven te brengen, zijn door de veiligheidsdienst van het land gearresteerd. De ambtenaren zouden lid zijn geweest van een netwerk dat vanuit Rusland werd aangestuurd.

De twee werkten als kolonels bij de Oekraïense overheid. Zij lekten geclassificeerde informatie naar de Russische inlichtingendienst FSB, stelt de Oekraïense geheime dienst vanmiddag. 

Gijzelen en doden

De bedoeling was om niet alleen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, maar ook andere hooggeplaatste Oekraïners om het leven te brengen. 

Met geheime informatie over de beveiliging van Zelensky hoopten de Russen hem te kunnen gijzelen en doden, stellen de Oekraïners. Het is onduidelijk hoe de veiligheidsdienst het moordcomplot op het spoor kwam. 

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne onder zware druk van Rusland: 'Komende maanden worden cruciaal'

De FSB stuurde het moordcomplot aan. Door de arrestatie van de ambtenaren is de aanval op de president verijdeld, meldt de Oekraïense geheime dienst. 

Vaker informatie gelekt

Het is niet voor het eerst dat het leven van Zelensky op deze manier in gevaar is. Vorige maand werd nog een Pool aangehouden die informatie door zou hebben gespeeld aan Rusland. Dat ging over een Pools vliegveld vlak bij de Oekraïense grens. Ook die informatie was bedoeld voor een moordaanslag. 

In augustus werd een vrouw gearresteerd die informatie over de reisbewegingen van Zelensky deelde met de Russen. 

Bekijk ook: Oekraïense vapes omgebouwd tot powerbank voor militairen

02:19
Alle elektronica waar een accu in zit, wordt klaargemaakt voor het Oekraïense leger.