Twee Nederlandse terrorismeverdachten uit Syrië opgehaald

Nieuws
Twee van terrorisme verdachte vrouwen zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland, laten demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 14:06
Afbeelding
beeld anp

Het viertal is met hulp van de Verenigde Staten overgebracht. De vrouwen zijn na aankomst in Nederland aangehouden, de kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De bewindslieden kunnen verder niks kwijt over de operatie.

"Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze twee verdachten straffeloos blijven", aldus de ministers.

Amerikaanse staatsburgers

De vrouwen hadden bij de rechter een verzoekschrift ingediend om hun rechtszaak te beëindigen. De rechtbank in Rotterdam hield de zaak in december zes maanden aan om het kabinet de kans te geven de vrouwen op te halen.

De VS hebben naast de Nederlandse verdachten ook elf Amerikaanse staatsburgers teruggehaald. Dat is het grootste aantal tot nu toe, meldt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een persverklaring. Er werden ook zes Canadezen en een Fin opgehaald. De VS zeggen daar hulp bij gekregen te hebben van de regering in Koeweit en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een coalitie van milities en rebellengroeperingen.

Islamitische Staat

De VS schatten dat er zo'n 30.000 mensen uit zestig landen verblijven in de kampen Al Hol en Al Roj, onder wie vooral kinderen. Blinken zegt blij te zijn dat Nederland, Canada en Finland hun burgers hebben teruggehaald. "We bedanken deze regeringen voor de samenwerking en zijn verheugd met het leiderschap dat ze aan de dag leggen door hun inwoners naar huis te halen."

Sinds 2012 zijn volgens de inlichtingendienst AIVD ongeveer honderd vrouwen naar Syrië en Irak uitgereisd om zich daar aan te sluiten bij jihadistische groepen, voornamelijk bij Islamitische Staat (IS).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een 'eenzame wolf' was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

Afbeelding

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. 'De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal.'

Afbeelding

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht.

Afbeelding

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij 'een ongeval', melden staatsmedia. Het toestel zou een 'harde landing' hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.