Direct naar artikelinhoud
nieuws

Bouwer Heijmans ziet herstel van verkoop nieuwbouwwoningen

Het herstel van de verkoop van nieuwbouwwoningen lijkt zich door te zetten. Bouwbedrijf Heijmans verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 952 woningen, bijna het dubbele van dezelfde periode vorig jaar.

Stadsvernieuwing in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.Beeld ANP / Hans van Rhoon

De bouwer verwacht dat zijn woningproductie in heel 2024 en op middellange termijn ‘een gezonde groei in omzet en resultaat’ laat zien. In een toelichting op de kwartaalcijfers stelt Heijmans dat de woningverkopen worden geholpen door de ‘structurele schaarste op de woningmarkt voor grondgebonden woningen. Die is onverminderd hoog.’ De gestegen cao-lonen en de stabilisering van de hypotheekrente helpen ook.

Heijmans heeft wat betreft de verkoop van nieuwbouwwoningen magere tijden achter de rug. De stijging van de hypotheekrente en de snelle toename van de energiekosten drukten de vraag naar nieuwbouwwoningen. Die zijn doorgaans energiezuiniger dan bestaande woningen, maar ook flink hoger geprijsd.

Over heel 2023 verkocht Heijmans 1.803 woningen uit eigen stal en 776 stuks van het vorig jaar (voor bijna 300 miljoen euro) overgenomen ontwikkelbedrijf Van Wanrooij. In de jongste kwartaalcijfers gaat het om de verkopen van de twee bedrijven samen. In 2022 verkocht Heijmans alleen 1.811 woningen, een jaar eerder nog 2.682 exemplaren.

NVM

Begin april meldde makelaarsvereniging NVM ook al een toename van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Die verdubbelde op jaarbasis in het eerste kwartaal naar bijna zevenduizend exemplaren, het hoogste aantal in ruim twee jaar. Een jaar eerder bevond de nieuwbouwverkoop zich wel juist op een dieptepunt. In de twee jaren daarvoor werden ieder eerste kwartaal meer nieuwbouwhuizen verkocht dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Hoofddirecteur Ton Hillen van Heijmans meldt zich zorgen te maken over het gebrek aan beschikbare bouwlocaties en de traagheid van de vergunningverlening voor woningbouw. ‘Zonder kordaat optreden van de Nederlandse overheid zal dit de komende jaren een vertragend effect blijven hebben op de verkopen.’ Als grootgrondbezitter is het bedrijf overigens gebaat bij versnelling van de bouwmogelijkheden, met name in het buitengebied.