RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Muziek uit jeugd

Joost Klein niet als enige geïnspireerd door 90s op Eurovisie Songfestival

Joost Klein Beeld © Sarah Louise Bennett

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Mälmo. Deze ronde is nog zonder de Nederlandse inzending Joost Klein. Maar met een hoop uptempo- en feestelijke nummers en het gebruik van muzikale invloeden uit de jaren 90, varen de concurrenten wél in het schuitje van 'Europapa'. "Misschien is het ook gewoon iets waar we nu behoefte aan hebben."

Volgens Emmely de Wit, presentator bij NPO Radio 2, is er sprake van een verschuiving in het soort nummers dat wordt ingezonden en hoog eindigt. "Het is meer camp en meer party", zegt De Wit tegen Editie NL. "Ik vind het wel lekker dat het niet meer zo zwaar is allemaal."

'Lekkere beuker'

Vorig jaar was die verschuiving al een beetje zichtbaar. "Käärijä (inzending Finland red.) – dat vorig jaar bijna heeft gewonnen en misschien wel had moeten winnen – was een lekkere beuker", licht De Wit toe. "Gewoon gezellig en camp. Het is wat mij betreft precies wat het songfestival zou moeten zijn."

De
Lees ook:
De meeste streams en views: is de overwinning voor Joost Klein al binnen?

Inzendingen van grote kanshebbers dit jaar, zoals Kroatïe en Oekraïne en onze eigen Joost Klein, kenmerken zich door uptempo. Maar ook Finland valt op door gebruik van muzikale invloeden uit de jaren 90. "De inzending van Finland, Windows95man, dat is overduidelijk een nod naar de nineties", zegt De Wit. "En Joost Klein heeft natuurlijk DJ Paul en die ontzettende hardstyle en gabberachtige invloeden in zijn plaat."

'90s-revival'

Maar ook los van het songfestival is er 'een soort 90s-revival' bezig, stelt de radiopresentator. "Ik denk dat er op dit moment gewoon heel veel producers en bands zijn die in die tijd zijn opgegroeid", zegt De Wit. "Ofwel met muziek van hun ouders uit de nineties, ofwel dat ze toen zelf jong waren en ontzettend beïnvloed zijn omdat dat muziek was van hun jeugd."

De Wit kan er zelf ook over meepraten. "Ik ben helemaal gek op de nineties en heb een rubriekje '90 seconden voor de nineties' omdat ik het zo leuk vind. Ik ben 37, dus ik kom precies uit die tijd en juich het van harte toe."

Zonnig gevoel

"Misschien is het ook gewoon iets waar we nu behoefte aan hebben", besluit de radiomaker. "Dat het een vrij zorgeloos decennium is geweest met heel veel plezier en heel veel 'partyhits', en dat we een beetje terug de tijd in willen. Terug naar dat fijne en zonnige gevoel: toen alles nog kon en alles openlag, toen het even niet zo zwaar was, even niet zo 'herfstig'."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook