Studentenclubs bezorgd over ontruiming

Nieuws
De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond maken zich volgens eigen zeggen ‘ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest’ dat maandag plaatsvond op een campus van de UvA op Roeterseiland.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 13:22
Afbeelding
beeld anp

De bonden vinden dat de actievoerders ‘volledig in hun recht’ stonden en dat de ontruiming ‘een voorbeeld van buitenproportioneel geweld van de UvA tegen haar eigen studenten’ is. ‘Het recht op demonstratie is een fundamenteel recht dat koste wat het kost moet worden beschermd’, aldus Ilona Polle, vicevoorzitter van ASVA. ‘Deze ontruiming was niet alleen een aanval op de integriteit en veiligheid van de Amsterdamse studenten, maar ook een schending van hun democratische rechten.’

Het is volgens de bonden ‘niet de eerste keer dat de politie met harde hand een studentenprotest beëindigt. Het valt de vakbonden echter op dat de escalatie vaak juist daar begint’. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen was zelf aanwezig op Roeterseiland, waar volgens haar ‘het grootste deel van de dag vreedzaam verliep en mensen goed voor elkaar zorgden. De escalatie begon met de inzet van de ME.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.

Afbeelding

Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

Afbeelding

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet.

Afbeelding

Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn 'diep bezorgd over de situatie in Georgië', waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..