Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Duitse partij wil prijsplafond voor broodje döner: ‘Een broodje kost nu 8 euro, ik wil 4 betalen’

Duitsland is in rep en roer over de dönerflatie, ofwel: de steeds duurder wordende broodjes döner als gevolg van inflatie. De politieke partij Die Linke pleit inmiddels voor een prijsplafond voor de geliefde snack.

Klanten eten een broodje van Mustafa's Gemüse Kebap in Berlijn, volgens sommigen de beste kebab ter wereld.Beeld Getty Images

Met kip, kalf of lam. ‘Mit allem’, of juist zonder salade en saus. Het broodje döner is al jaren de favoriete snack van veel Duitsers. Velen zien de snack – in de jaren zeventig bedacht door Turkse immigranten in West-Berlijn – zelfs als nationaal gerecht. Een betaalbaar gerecht bovendien.

Maar de prijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo sterk zelfs, dat inmiddels wordt gepleit voor een ‘Dönerpreisbremse’ Ofwel: een prijsplafond voor döner.

De politieke partij Die Linke diende recent een voorstel in voor een couponsysteem om zo’n prijsplafond te verwezenlijken. Iedere Duitser zou daarmee wekelijks een waardebon krijgen, waarmee een döner voor een zacht prijsje – 4,90 euro voor een broodje, en voor scholieren 2,50 – kan worden gekocht.

Het mag klinken als een onnozele zaak, maar veel Duitsers vatten de kwestie hoog op. Het broodje döner staat ondertussen zo’n beetje symbool voor de inflatie in het land als gevolg van de hogere energie-, personeels- en grondstofkosten. Niet voor niets is het fenomeen al omgedoopt tot Dönerflation.

‘Praat met Poetin’

Voor een broodje döner was je tot twee jaar geleden gemiddeld zo’n 3,50 euro kwijt. Inmiddels leg je in de Duitse hoofdstad al gauw 7 euro neer. En bij sommige plaatsen ben je zelfs een tientje kwijt. Tot ongenoegen van veel Duitsers, die regelmatig hierover hun beklag doen bij de politiek. “Praat met Poetin,” hoorde The Guardian een Turkse Duitser recent bij een evenement tegen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zeggen. “Een broodje kost nu 8 euro, ik wil 4 betalen.”

De regering-Scholz is inmiddels zo gewend aan zulke vragen, dat ze in een post op sociale media heeft gereageerd op de kwestie en uitlegt wat wordt gedaan om de pijn te verzachten. Een nieuwe inflatiecompensatiewet moet volgens de Duitse regering dit jaar verlichting bieden.

Een prijsplafond voor döner, legt Scholz uit in een andere video, wordt lastiger. “We leven een vrijemarkteconomie, waar prijzen worden bepaald door vraag en aanbod, maar uiteraard ook door de kosten die degenen die de kebab maken moeten dragen.”

Tom Kieft is buitenlandcoördinator bij Het Parool. Hij schrijft met name over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne, de EU en de VS.