Links: Elisha van Rossen, rechts: Sigrid Greidanus.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Elisha van Rossen, rechts: Sigrid Greidanus. © Joost Hoving / Corné Sparidaens

Na Down is dit het meest voorkomende syndroom, toch heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

Het 22q11.2 deletiesyndroom: bij veel mensen gaat er bij die naam geen belletje rinkelen. Toch is ‘22q11’, na het syndroom van Down, het meestvoorkomende aangeboren syndroom in Nederland. Met zo’n 190 mogelijke symptomen is het ziekteverloop voor iedere patiënt uniek. Wat is 22q11 precies voor aandoening? En hoe is het om ermee te leven?

  1. NPO steunt PowNed na ‘verbod’ op programma over afvalhype Ozempic: ‘Journalistieke vrijheid’
    met video

    NPO steunt PowNed na ‘verbod’ op programma over afvalhype Ozempic: ‘Journalis­tie­ke vrijheid’

    PowNed heeft het uitzenden van de documentaire PowNed of View: De Prikpen voorlopig ingetrokken, nadat de omroep een waarschuwing kreeg van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). PowNed hangt een boete van minimaal 150.000 euro boven het hoofd als de documentaire waarin Filemon Wesselink zich opwerpt als onderzoeker, toch wordt uitgezonden, zo meldt omroepbaas Dominique Weesie aan deze site.
  2. Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel
    PREMIUM
    141

    Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel

    Een paar lekkere dagen, en het aantal muggen lijkt meteen toe te nemen. Op Muggenradar wordt er ‘heel veel overlast’ gemeld. Niks irritanter dan die zoemende insecten in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”