RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Joosts grootste concurrenten

Eerste halve finale songfestival wordt avond vol hekserij en kneiterharde rock

Olly Alexander, Bambie Thug en Silia Kapsis

Vanavond treden de eerste vijftien landen op in de Malmö Arena tijdens de eerste halve finale van het songfestival. Het wordt een avond vol uitersten, van kneiterharde rock, hekserij en moderne videoclips. RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade (39) is in Malmö en tipt je welke landen de grote concurrenten zijn voor 'onze' Joost Klein (26) en bij welke inzending je gerust de hond kunt uitlaten.

Vanuit het uiterste zuiden van Zweden wordt vanavond de grootste tv-show van Europa live uitgezonden. De 68ste editie van het muziekevenement is allerminst oubollig of slepend. Door de veelal jonge artiesten is het festival actueler dan ooit, maar vervalt het ook nog steeds in muzikale clichés.

Cyprus

Silia Kapsis - 'Liar'

Cyprus opent de avond. Silia Kapsis zet met 'Liar' de toon en geeft gelijk een visitekaartje af. De Dua Lipa van dit festival pakt het podium. Ze zingt over al die leugenachtige mannen en daar komt heel wat emotie bij kijken. Het zweet gutst van de lijven. Opzwepend en bloedheet als een Cypriotische nacht onder de sterren. Haar dansmoves behoren tot de beste van deze editie.

Ierland 

Bambie Thug – 'Doomsday Blue'

Bambie Thug is een non-binair persoon en komt met het bizarre lied 'Doomsday Blue'. De inzending zit vol geschreeuw en symboliek. Bambie Thug doet aan neoplatonistische hekserij. Dat verklaart misschien ook waarom het nummer zo ongrijpbaar is. Je zou er spontaan wit van uitslaan en dat doet Bambie Thug dan ook. Jan de Hoop moet even in de stabiele zijligging na het zien van deze act. Een prima moment om je hond even uit te laten.

Jesse
Lees ook:
Jesse Wijnans weer met Finland op songfestival: 'Bizar toevallig'

Verenigd Koninkrijk 

Olly Alexander - Dizzy

Dit jaar zijn de reglementen vernieuwd en mogen ook de grote 'Big 5'-landen al in de halve finales optreden. Er kan alleen nog niet op ze gestemd worden. Zaterdag doen ze mee voor de punten. Zo krijgen de kijkers alvast de kans om aan de inzending te wennen. Zanger Olly Alexander is namens het Verenigd Koninkrijk de eerste van de vijf en heeft gekozen om zijn song 'Dizzy' op te voeren in de mannenkleedkamer van een groezelige gym. De visuals zijn verbluffend uitgevoerd met duizelingwekkende effecten, alsof de kleedkamer als een schoenendoos steeds door elkaar wordt geschud en op z'n kop wordt gehouden. De zang blijft wel achter.

Kroatië 

Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

De nummer één bij de bookmakers komt met een rocksong vol referenties aan de actualiteit in Kroatië. Het nummer wordt gedragen door zanger Marko die zingt over het verlaten van zijn dorp. Het nummer gaat over de massale leegloop van jongeren in het land, op zoek naar een betere toekomst. De precisie en catchy dancemoves in het midden van de song maakt het tot een winnaar.

Wie
Lees ook:
Wie zijn dit jaar de presentatoren van het Eurovisiesongfestival?

Luxemburg 

Tali - Fighter

Luxemburg is dertig jaar afwezig geweest op het songfestival en keert vanavond terug. De Zweedse productie heeft ze als laatste ingedeeld en dat is met een reden. Zangeres Tali heeft met 'Fighter' een goeie oorwurm te pakken. De act is minutieus en heeft ook een Nederlands tintje door danser Salamat Tuharea.

Stemmen
Lees ook:
Stemmen maar: heb je meer zin in het songfestival dankzij Joost Klein?

De eerste halve finale van het songfestival is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 1, of voor wie liever het commentaar van Graham Norton wenst, op BBC One.

Bekijk hieronder alvast beelden van de repetities van Joosts concurrenten. Deze vijf acts zijn favoriet bij de bookmakers: 

Dit zijn de grootste concurrenten van Joost Klein

01:13