RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Rafah ontvlucht

Nederlander Abed vreest dat hij Gaza niet meer uitkomt: 'Nog maar 1 procent hoop'

Abed uit Almere zit al meer dan 200 dagen vast in Gaza. Beeld © Privéfoto

De 32-jarige Abed uit Almere, die in het dagelijks leven monteur van zonnepanelen is, zit nu meer dan 200 dagen vast in de Gazastrook. Hij zat in de stad Rafah, die nu aangevallen is door het Israëlische leger. "Het is daar niet meer veilig, dus ik ben daar weggegaan", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Abed Al Attar zit door een bizarre samenloop van omstandigheden vast in Gaza. De Almeerder was in oktober naar Gaza gegaan, samen met wat vrienden en familieleden, om de bruiloft van zijn neef bij te wonen. Zijn vrouw en twee kinderen gingen niet mee.

Hij had pech: op 7 oktober kwam de terreuraanval van Hamas, en Israël viel Gaza aan. De grenzen sloten. Abed ging noodgedwongen wonen bij zijn zus in Rafah, de grensstad in het zuiden van Gaza.

Geen toestemming

Onder internationale druk mochten buitenlanders vanaf november de Gazastrook langzaam maar zeker verlaten. Dat gold ook voor de groep die naar de bruiloft was gekomen, maar helaas niet voor Abed. Hij stond niet op de lijst met namen van mensen die toestemming hadden gekregen weg te gaan.

Waarom hij geen toestemming krijgt om de grens met Egypte over te steken, weet de Almeerder niet. "Ik heb een paspoort, een rijbewijs, alles", zo vertelde hij in maart aan RTL Nieuws. "Ik woon al twaalf jaar in Nederland, ik heb helemaal niks met deze situatie, met Hamas, te maken. Ik heb een heel ander leven, in Nederland."

VN:
Lees ook:
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden, gaat decennia duren

Toch hield hij hoop. Dagelijks ging hij naar de grenspost om te kijken of zijn naam op een lijst stond. "De dreiging dat Israël ook Rafah zou gaan aanvallen, nam toe", vertelt Abed nu via de telefoon. "De situatie is niet prettig in Rafah, dus ik besloot twee weken geleden om daar weg te gaan."

Die mogelijkheid had hij: zijn ouders wonen namelijk in de noordelijker gelegen plaats Deir al Balah. En daar zit hij nu, met enkele broers en zussen. "In de straat waar ze wonen zijn eerder bombardementen geweest. Als gevolg daarvan hebben we veel last van lekkage, er is schade aan het dak. Maar op dit moment is het beter om hier te zijn."

Groente uit blik

Maar het leven blijft zeer onzeker. "Het eten is duur, tien keer zo duur als in Nederland. En vlees is niet meer te krijgen, we eten groente uit blik. Het is niet normaal. Je weet nooit of er nieuwe bombardementen komen, en dan kan het opeens erg gevaarlijk voor ons worden. Eigenlijk spelen we met ons leven."

Hij heeft constant contact met z'n vrouw en kinderen in Almere. En ook met z'n zus in Rafah. "Er zijn veel bombardementen geweest, en er zijn tanks. Het gaat nu oké met haar, maar niemand weet wat er nog komen gaat."

Hieronder zie je beelden van Israëlische bombardementen op Rafah:

In beeld: rookwolken na explosies boven Rafah

00:28
Vanuit het zuiden van Israël zijn er beelden gemaakt van explosies in Rafah.

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft vanochtend bekendgemaakt de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah te hebben ingenomen. Militairen doorzoeken het gebied, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat de grensovergang 'gebruikt werd voor terreurdoeleinden'. 

1 procent hoop

Ondertussen probeert Abed er met z'n familie in Deir El Balah het beste van te maken. De toekomst is onzeker, en dat knaagt. 

En nu Rafah wordt aangevallen, vervliegt de hoop die Abed nog altijd hield. "Ik heb nog 1 procent hoop dat ik hier wegkom. De grens is nu weer dicht, ik kan er ook niet meer naartoe. Ik heb ook geen hoop meer dat de Nederlandse overheid nog iets voor me doet. Ik heb al een maand niks meer van ze gehoord."

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet waarom Abed niet weg mag. Demissionair minister Hanke Bruins Slot beantwoordde begin maart Kamervragen hierover van DENK-fractieleider Stephan van Baarle, die zich bekommert om het lot van Abed. Bruins Slot noemde het 'betreurenswaardig' dat hij Gaza niet uit mag. 

De minister noemde 'de schrijnende situatie en onzekerheid' waar Abed zich in bevindt 'verschrikkelijk moeilijk zowel voor hemzelf, als voor zijn gezin en familie in Nederland'.

Guido
Lees ook:
Guido was hulpverlener bij vele oorlogen - en toen ging hij naar Gaza: 'Dit overtrof alles'

Het ministerie wil dat alle Nederlanders en mensen met een verblijfsstatus in Nederland Gaza kunnen verlaten. En ook mensen die een positief besluit van de IND hebben in het kader van gezinshereniging. Momenteel gaat het nog om 'een tiental mensen' die weg willen.

"We spannen ons op alle mogelijke manieren in om hen zo snel mogelijk Gaza uit te krijgen. Op individuele zaken kunnen we via media niet ingaan", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. 

Nederland stuurt de namen van deze mensen door naar de autoriteiten die de lijst opstellen van mensen die de grens over mogen. Het is uiteindelijk aan de betrokken autoriteiten om mensen op een lijst voor grenspassage te zetten. "Wij blijven daarbij ook verzoeken de heer Al Attar op deze lijst te zetten", schreef Bruins Slot eerder.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update