Terug naar de krant

Hechtenis Indiase oppositiepoliticus Arvind Kejriwal opnieuw verlengd

Leeslijst Nieuws
New Delhi Op 21 maart, een maand voor de verkiezingen, werd de deelstaatleider en voorzitter van de Indiase oppositiepartij AAP opgepakt. Hij wordt verdacht van fraude.
Leeslijst

Arvind Kejriwal, de deelstaatleider van New Delhi en voorzitter van de Indiase oppositiepartij AAP, blijft nog langer vastzitten. Zijn hechtenis is voor een tweede keer verlengd. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Sinds 19 april zijn er in India zes weken verkiezingen.

Tegen Kejriwal loopt een corruptiezaak. Eind maart werd hij gearresteerd omdat de partij van de oppositieleider voor omgerekend 11 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro) aan steekpenningen zou hebben aangenomen van alcolholverkopers. De bankrekeningen van de partij werden bevroren, wat het voeren van campagne bemoeilijkte.

Kejriwal, die in 2001 de AAP oprichtte, noemde zijn arrestatie eerder „politiek gemotiveerd”. Onder zittend premier Narendra Modi worden vaker dissidenten in India via de rechter het zwijgen opgelegd. Andere AAP-leden werden eerder vastgezet en een lid van een andere grote oppositiepartij kreeg vorig jaar twee jaar celstraf na een campagne-uitspraak van jaren daarvoor.

Kejriwal blijft volgens het nieuwe besluit van de rechtbank tot 20 mei vastzitten.

Lees ook Probeert de Indiase premier Modi via de rechter van zijn tegenstanders af te komen?
Aanhangers van de Congress-partij demonstreren in New Delhi tegen de veroordeling van oppositiepoliticus Rahul Gandhi.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in