Direct naar artikelinhoud
Veel mensen wonen permanent op vakantiepark Wico, onder wie Melanie Oostwoud. De gemeente gedoogde dat, maar overweegt dat nu te veranderen.Beeld Herman Engbers
ReportageWoningnood

Woningnood dreef bewoners naar vakantiepark Wico, moeten ze straks vertrekken?

Voor de bewoners van recreatiepark Wico in het Drentse Schoonoord komt er maar geen einde aan het slepende conflict met de gemeente. Mogen ze er blijven?

In de slaapkamer van Melanie Oostwoud staan de wasmachine en de droger. De kledingkast heeft een plek in de woonkamer gekregen. In haar bungalow van 48 vierkante meter, waar ook haar 19-jarige zoon Jarno om de week woont, is het soms behelpen.

Waar moet ze anders heen? Oostwoud scheidde twee jaar geleden van haar man en zocht naar woonruimte in de omgeving van het Drentse Coevorden. Als eigenaresse van een gastouderbureau bleek dat een onmogelijke opdracht. Een redelijk huis voor de prijs van ruim 250.000 euro kon ze niet betalen en de wachtlijsten voor huurwoningen puilden uit. Zoveel tijd had ze niet.

“Ik wist gewoon echt niet waar ik heen moest”, zegt Oostwoud, zittend aan de picknickbank in haar tuin. “De enige oplossing die ik kon bedenken was een mantelzorgwoning op het erf van mijn ouders, maar dan heb ik toch geen plek voor mijn kind?”

Een bewoner (van het 'Turfje') voert snoeiafval af.Beeld Herman Engbers

Gedoogbeleid

Oostwijk kocht daarom de bungalowwoning van 107.500 euro op het lommerrijke recreatiepark Wico, aan het doodlopende bospad dat als afslag dient van de provinciale weg tussen Schoonoord en Noord-Sleen. Al sinds het ontstaan van het park in 1964 gedoogde de gemeente permanente bewoning. Uit extern onderzoek concludeerde de gemeente in 2017 dat Wico, genoemd naar oprichters Willem en Coba, wat recreatie betreft geen toekomst had.

Het terrein telt 68 woningen, waarvan de helft permanent is bewoond. Volgens Janneke Lampe, die als eigenaar van de grond haar bezoekers persoonlijk welkom heet, zijn het mensen van alle leeftijden ‘die feitelijk al met één been onder de brug wonen’: “Ze kunnen nergens anders terecht.”

Het andere deel van de eigenaren gebruikt het huis als tweede woning. Problemen waren er niet of nauwelijks, tot een jaar geleden een brief van de gemeente Coevorden op de 68 deurmatten viel. Die sloeg in als een bom.

Het provinciale programma Vitale Vakantieparken wil een einde maken aan de dubbele bestemming van parken als Wico. De terreinen moeten aantrekkelijker gemaakt worden voor recreatie, of omgevormd worden tot woonbuurten. Een tussenoplossing bestaat er niet. Voor Wico betekent dat in tegenstelling tot vergelijkbare parken in de omgeving dat alle permanente bewoners moeten vertrekken. Alleen voor vakantie mogen ze terugkomen.

De kleine huisjes liggen op een ruim perceel tussen het groen.Beeld Herman Engbers

Geen wipkip

Het besluit zorgde voor grote ontsteltenis bij Oostwoud, die als leider van de Werkgroep Toekomst Bungalowpark Wico voor de troepen staat. “Het beleid is dat waar een park terug kan naar recreatie, dat moet gebeuren. Maar dat gaat hier niet. Er is geen receptie, geen zwembad, geen plas en geen horeca.”

Ook volgens Lampe raakt de beslissing kant noch wal. “Ik zeg altijd zo: er staat hier niet eens een wipkip. Het enige huis dat wel verhuurd kan worden, staat bijna altijd leeg. Er heeft geen toerist interesse in.”

De kwestie-Wico staat niet op zichzelf. Nederland telt ruim 1500 vakantieparken van verschillende orde en grootte. Exacte cijfers ontbreken, maar zeker tienduizenden mensen wonen permanent op zo’n locatie. Dat is eigenlijk tegen de regels, maar die worden niet streng gehandhaafd.

Al jaren is er discussie over legalisering van deze bewoning, ook als gedeeltelijke oplossing voor het woningtekort. Minister Hugo de Jonge inventariseerde al zestig parken die in aanmerking komen voor zo’n transformatie.

Eigen onderzoek

Voorlopig hebben Oostwoud en andere bewoners daar weinig aan. Om de gemeente weerstand te bieden, hebben ze zelf onderzoek gedaan: van de Wico-bewoners wil 86 procent het duale karakter van het park behouden. Want als het een woonbuurt zou worden, dan kunnen ze de huizen niet betalen, en als het een vakantiepark wordt, mogen ze er niet permanent zijn.

Maar volgens de gemeente kan zo’n duale bestemming criminaliteit en ondermijning veroorzaken: er is te weinig toezicht en veel huisjes op het park staan dan het grootste deel van de tijd leeg, wat criminelen kan aantrekken die de huisjes dan illegaal gaan gebruiken. De bewoners beweren het tegenovergestelde, zegt Oostwoud. “Er heerst hier een groot gevoel van veiligheid en sociale controle. We kennen elkaar en helpen elkaar. De gemeente heeft dit probleem min of meer zelf gecreëerd en nu het ineens niet meer past, gaan ze met de botte bijl door het bos. Waarom weet ik nog steeds niet.”

Na aandringen van de bewoners heeft de gemeente Coevorden ingestemd met een nieuw onderzoek naar de recreatie- en woonmogelijkheden op Wico. De resultaten worden kort voor de zomer verwacht.

Lees ook:

Wie in een vakantiechaletje woont, leeft met onzekerheid

Wie nergens anders terecht kan, vindt soms onderdak op een vakantiepark, ook al is permanent wonen daar niet toegestaan. Maak daar echte woonwijken van, wordt wel gezegd, dan neemt het woningtekort af. In de praktijk is dat niet eenvoudig.