Direct naar artikelinhoud
4000 jonge jongens hadden de moed te weigeren naar de kolonie te gaan

4000 jonge jongens hadden de moed te weigeren naar de kolonie te gaan

Inderdaad hebben zich veel naïeve, gewone jongens naar de kolonie laten sturen (Lezersreacties, 6 mei) om daar terecht te komen in een hel. Maar niet alle 200.000 opgeroepen dienstplichtigen hebben zich toen laten misleiden, 4000 jonge jongens hebben de moed gehad te weigeren. Voor die moed zijn ze gestraft met jarenlange gevangenisstraffen en daarna vaak jarenlange tegenwerking bij het vinden van werk. En nu, na bijna tachtig jaar zijn ze nog steeds niet gerehabiliteerd.

Anne-Ruth Wertheim Amsterdam

4 mei

Mooie column van Alain Verheij (Trouw, 3 mei). Wat er in die twee minuten stilte in onze hoofden leeft, kan niemand horen, hooguit God, zegt hij. Een geruststellende gedachte? Niet altijd, vrees ik. Mijn moeder was op 4 mei jarig, zij overleed toe ik vijftien was. Wij, mijn vader, zus en zwager, waren tijdens de Dodenherdenking altijd op het kerkhof en legden ook bloemen op haar graf. Voor mij is mijn leven lang 4 mei verbonden met haar vroege dood. Dan denk ik naast alles wat zich in de wereld afspeelt aan verdriet en oorlog altijd even aan haar, die vrolijke optimistische moeder.

Truus Groothuis Culemborg

Taalnazi’s

Nicoline van der Sijs pleit voor vrijheid in taalveranderingen (Tijdgeest, 4 mei). ‘Zelfbenoemde taalnazi’s’ zijn mensen die taalverandering tegenhouden. Ik ben niet tegen taalverandering, maar wel tegen het gebruik van ‘nazi’s’ in dit verband. Ik weet dat het woord in de Woordenlijst van de Nederlandse Taalunie staat, maar had ze uitgerekend op 4 mei niet een ander woord kunnen gebruiken? In vredesnaam.

Henk Vinkers Malden

Monddood

Israël valt kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen, apparatuur in beslag genomen. Wrang. Uitgerekend een dag na de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog doet Israël exact hetzelfde als de nazi’s in 1940: onwelgevallige meningen worden monddood gemaakt. De mens leert blijkbaar niet van het verleden.

Percy van Woerkom Den Haag

‘De Joodse Raad II’ had over schijnheiligheid kunnen gaan

De NPO zegt ‘nee’ tegen ‘De terugkeer’, opvolger van de hitserie ‘De Joodse Raad’ (Trouw, 6 mei). Ik begrijp die huiver, want in zo’n serie zal menig Nederlands sprookje aan scherven gaan. Hoe diep de fout was die de Nederlandse regering en het ambtenarenapparaat destijds maakten, wordt zichtbaar. Hoe ambtenaren Joden bij terugkeer willens en wetens belastingen oplegden voor bezittingen die eerder door soms dezelfde ambtenaren onteigend werden.

Tot aan de Hoge Raad zijn tevergeefs processen gevoerd tegen deze ‘moreel foute heffingen’. Maar ook toen werd de Hoge Raad helaas geleid door het ontbrekende morele kompas van de regering. Terugkerende Joden werden met de nek aangekeken. Er werd hen verweten hun leed overleefd te hebben.

Een collega van mijn vader was agent bij het Amsterdamse politiekorps. Al vroeg in de oorlog stapte hij eruit omdat hij geen Joden wilde vervolgen. Na de oorlog wilde hij weer terug in het politiekorps ‘maar dat kon niet, want dat zou teveel interne spanningen geven met de nog zittende oud-collega’s in het politiekorps’. De schijnheiligheid regeerde na de oorlog. Er is nog heel veel te ontdekken.

René Kersten Alkmaar

Duidelijke stellingname

Trouw heeft een hekel aan PVV-stemmers, vindt lezer Jan van Buitenen, (Tijdgeest 4 mei). Wat ik echter ervaar, is dat Trouw op een correcte en objectieve manier verslag doet van de politiek waar de PVV deel van is. En inderdaad Trouw heeft een kleur en daar past een duidelijke stellingname bij. Ik zou me dan ook zeer ongelukkig voelen als Trouw zou meelopen met het de politieke lijn van de PVV.

Geert Klaassen Westerbork

Geen wingewest

Eindelijk durft Europa zich eens krachtig op te stellen in de verhouding tot China (Trouw, 4 mei). Het is nergens voor nodig dat Europa China altijd maar tevreden wil houden. Een krachtig Europa is juist goed voor Europa en alle Europeanen. Het is wenselijk om de Europasceptici de wind uit de zeilen te nemen en te laten zien dat Europa geen Chinees wingewest wordt.

Henk Sieben Rekken

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar  lezers@trouw.nl.