Vertegenwoordigers Amsterdamse driehoek in gesprek met UvA

Nieuws
Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) zijn in gesprek met de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestactie op de Roeterseilandcampus van de universiteit. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema dinsdag.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 12:07 aangepast 13:19
Afbeelding
beeld anp

"Om samen te kijken wat nu nodig is voor de toekomst", vertelt de zegsman, "en wat we van elkaar verwachten." De driehoek besloot in de nacht van maandag op dinsdag het protestkamp te ontruimen om erfvredebreuk. Ook zou de actie een veiligheidsrisico hebben gevormd, mede door barricades. "Het was een beetje de optelsom", aldus de woordvoerder.

Er werden zo'n 140 pro-Palestijnse betogers aangehouden, aldus de politie. Nog vier betogers zitten vast, een om belediging en drie om openbare geweldpleging. De deelnemende betogers eisten onder meer dat de UvA gezien het aanhoudende geweld in de Gazastrook alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Lijst

Het bestuurscollege van de UvA schrijft inmiddels op de eigen site over de kwestie: "De oorlog tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op individuele studenten en medewerkers binnen onze gemeenschap. We delen de woede en verbijstering die leeft over de oorlog, en we begrijpen dat daar protest over is. We benadrukken dat binnen de universiteit de dialoog daarover het enige antwoord is", staat er te lezen.

De universiteit zegt ook een lijst met samenwerkingen met Israëlische wetenschappers te hebben gepubliceerd "om daarmee te voldoen aan een van de eisen van de demonstranten. Ook de Centrale Studentenraad (CSR) vroeg daar eerder naar, toen hebben we positief gereageerd op dit verzoek om transparantie."

'Sfeer van intimidatie'

Verder heeft de onderwijsinstelling aangeboden "een UvA-brede dialoog te organiseren over het kader samenwerking met derden, in het bijzonder gericht op landen in oorlogssituaties". Die dialoog is volgens de website "vergelijkbaar met de eerdere dialoogsessies rondom de samenwerking met de fossiele energiesector".

Het college "betreurt ten zeerste" de gang van zaken van maandagavond. "Demonstreren mag op de UvA, maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of sfeer van intimidatie", aldus het gezelschap.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.

Afbeelding

Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

Afbeelding

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet.

Afbeelding

Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn 'diep bezorgd over de situatie in Georgië', waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..