GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

Nieuws
Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project. Dat schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, in een actieplan voor wat hij ‘een echt Europese groene industriepolitiek’ noemt.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 12:14
Afbeelding
beeld anp

EU-landen beslissen nu zelf welke sectoren zij steunen in de overgang naar een duurzamere industrie, en welke investeringen zij doen in infrastructuur die daarvoor nodig is. Dat zorgt er volgens Eickhout voor dat niet de keuzes worden gemaakt die nodig zijn. Vaak kiezen landen ervoor vooral hun bestaande bedrijven, waaronder ook grote vervuilers, te beschermen.

‘Door iedereen een beetje te ondersteunen, ondersteun je eigenlijk niemand echt’, schrijft Eickhout. ‘Partijen die niet kiezen en alleen inzetten op het behoud van de huidige industrie zijn niet bezig met groene industriepolitiek, maar gooien op grote schaal belastinggeld weg.’

Minder afhankelijk

Eickhout waarschuwt ook voor de roep bij conservatieve partijen om de groene ambities van de EU te temperen. ‘De afbraak van klimaatbeleid zou schadelijk zijn voor onze industriële concurrentiekracht en de zekerheid waar de industrie juist zo om vraagt’, stelt hij.

De EU-lidstaten moeten wat GroenLinks-PvdA betreft samen optrekken om hun ‘groene koplopers’ te versterken. Daar zijn volgens de partij ook gemeenschappelijke investeringen voor nodig. Daarmee verstevigt Europa niet alleen zijn concurrentiepositie ten opzichte van de Verenigde Staten en China, maar wordt het voor belangrijke technologieën voor de toekomst ook minder afhankelijk van die landen, denkt Eickhout.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. 'De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal.'

Afbeelding

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht.

Afbeelding

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij 'een ongeval', melden staatsmedia. Het toestel zou een 'harde landing' hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.

Afbeelding

Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.