De nieuwste verovering van president Erdogan: eeuwenoude Turkse Chorakerk ingewijd als moskee

Achtergrond
Na de Hagia Sofia doopt Turkije nu de eeuwenoude Byzantijnse Chorakerk in Istanbul om tot moskee. De grootste zorg: wat gebeurt er met de schitterende bijbelse mozaïeken in de kerk? ‘Die zijn van onschatbare waarde.’
Ingrid Woudwijk
dinsdag 7 mei 2024 om 11:32 aangepast 18:34
De Chorakerk in Istanbul werd maandag officieel heropend als moskee. President Erdogan leidde de ceremonie op afstand vanuit Ankara.
De Chorakerk in Istanbul werd maandag officieel heropend als moskee. President Erdogan leidde de ceremonie op afstand vanuit Ankara. beeld epa / Erdem Sahin

De duizend jaar oude Chorakerk in Istanbul is geen kerk meer. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan leidde maandag - op afstand vanuit de Turkse hoofdstad Ankara - hoogstpersoonlijk de heropening van het zachtroze gebouw als moskee. Daarna klonk het eerste islamitische gebed in de voormalige kerk. Daarmee lijft Turkije, na de Hagia Sofia, opnieuw een prominent kerkgebouw in als moskee. 

De Chorakerk heeft een rijk verleden. Eerst was het een klooster - de oudste overblijfselen stammen uit de vierde eeuw. De huidige Byzantijnse kerk, met als volledige naam ‘De Kerk van de Heilige Redder in Chora’, werd gebouwd in de elfde eeuw. Na de val van het Byzantijnse rijk, werd het gebouw door de Ottomanen in de zestiende eeuw tot een m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De moeder van John Ghanim denkt dat hij gehersenspoeld is. 'Ze zei: ik had liever dat je iemand vermoordde, dan dat je christen was geworden.’

John moest kiezen: terug naar zijn vrouw en kinderen of Jezus volgen. 'Ik geloof niet meer in Allah'

Hij groeit als moslim op in het door oorlog verscheurde Jemen. John Ghanim vlucht als agnost, en wanneer hij christen wordt, verbant de dorpsimam hem. Zijn vrouw en twee dochters ziet hij waarschijnlijk nooit meer terug.

De bijeenkomsten van de pelgrimage hebben een vast stramien.

In West-Friesland kijken protestanten en katholieken samen uit naar Pinksteren. 'De Geest helpt en troost'

In de aanloop naar Pinksteren zoeken katholieken en protestanten in West-Friesland elkaar avond na avond op voor een korte viering. ‘Laat de stilte toe. Leer te luisteren naar de stem van de Geest in ons hart.’

Jakob van Wielink: ‘Ik vind het ontroerend hoe mijn moeder zich omringde met haar eigen kunst.'

Jakobs moeder was klaar voor 'volgende reis': 'Tot in elke vezel hebben we iets moois van onze tijd gemaakt'

De moeder van Jakob van Wielink is 'koninklijk' gestorven. Marijke stond voor een laatste keer op, kleedde zich aan, deed haar sieraden om en ging op bed zitten om uit te rusten. Toen stopte haar hart met kloppen.

'Dit is wat bijbelse profetieën ons openbaren over de eindtijd: die zal zich richten op gebeurtenissen in Europa', schreef een theoloog. Het is lastig te geloven dat andere christenen God juist danken voor de Europese Unie.

Teken van het beest of vrucht van de Geest? Vier nogal verschillende visies van christenen op Europa

Christelijk stemmen is Europa afremmen, lees je op de verkiezingsposters van de SGP. Wie de geschiedenis kent, weet dat je dat onmogelijk zo kunt zeggen. Is Europa teken van de eindtijd of juist 'Gods experiment'?

Esther Veerman bij haar kerstkunstwerk over de Morgenster. 'Laten we maar niet oordelen', zei ze vaak.

Esther Veerman (1968-2024) overleefde extreem seksueel geweld, en hielp met kunst anderen hetzelfde te doen

Ze was, naast kunstenaar en theoloog, een onvermoeibare ambassadeur van mensen die zijn getraumatiseerd door huiselijk en seksueel geweld. Esther Veerman overleed op 13 mei, 55 jaar jong.

Pete Greig spreekt op Opwekking: 'Eerlijk gezegd had ik te weinig discipline om te bidden.'

Pete Greig over opwekking, gebed en wonderen: 'Mijn geheime zonde? Vluchtige gebeden'

Het leven van de Opwekking-spreker Pete Greig is doordrenkt met gebed. Nooit hield hij op te bidden. Zelfs niet toen zijn vrouw chronisch ziek werd en het leek alsof God zweeg. Ook niet toen hij als tiener atheïst werd.