Terug naar de krant

‘VK ontdekt hack in loonsysteem Britse militairen’

Leeslijst Nieuws
Cyberaanval Hackers zouden inzage hebben gehad in een loonlijst van het Britse leger, waardoor namen en bankgegevens mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen. Volgens Britse media houdt het Verenigd Koninkrijk Beijing verantwoordelijk.
Leeslijst

Het Britse ministerie van Defensie heeft een hack ontdekt in zijn database waarbij persoonlijke gegevens van Britse militairen zijn gelekt. Dat melden Britse media, waaronder de BBC en Sky News, dinsdag.

Intern vermoedt het Britse ministerie dat het om hackers uit Chinese hoek gaat, melden Britse media op basis van regeringsbronnen. Die zouden inzage hebben gehad in een loonlijst van het Brits militair personeel, waardoor namen en bankgegevens mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen. Als reactie werd uit veiligheidsoverwegingen „met grote spoed” een gehele database offline gehaald.

Het is niet duidelijk of hackers ook gegevens uit het systeem hebben verwijderd. Volgens de BBC bevindt het onderzoek dat het ministerie van Defensie heeft ingesteld zich nog in een vroeg stadium. Later vandaag zal de minister van Defensie, Grant Shapps, hierover meer informatie geven aan het parlement en ook een „meerpuntenplan ter ondersteuning en bescherming van personeel” aanbieden. Maar volgens Britse media is het onwaarschijnlijk dat hij de vermeende rol van China zal noemen. Vanuit Londen heerst de vrees dat de vermeende Chinese inmenging invloed zal hebben op de landelijke verkiezingen later dit jaar.

Het is niet de eerste keer dat er Britse vermoedens zijn dat China zich met cyberaanvallen richt op het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen maand werd bekend dat het land door twee grootschalige cyberaanvallen op overheidsdiensten werd getroffen. Volgens Londen richtten Chinese autoriteiten zich daarbij onder meer op politici die kritisch staan tegenover China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag elke betrokkenheid ontkend en zegt zich tegen alle vormen van cyberaanvallen te verzetten. De beschuldigingen worden volgens Beijing ingezet om „andere landen te beschuldigen voor politieke doeleinden”.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in