Direct naar artikelinhoud
Palestinaprotest

UvA-demonstrant die werd opgepakt op Roeterseiland. ‘Er zijn een paar flinke tikken uitgedeeld’

Een agent arresteert een demonstrant bij de UvA.Beeld AP

Een pro-Palestijns tentenkamp op de UvA-campus werd binnen korte tijd schoongeveegd. Het optreden heeft kwaad bloed gezet op de Amsterdamse universiteit.

en

Het is dinsdag, in de prille ochtend − even na drie uur. De politie breekt met een shovel door de barricades rond een kamp van pro-Palestijnse demonstranten op het Roeterseiland in Amsterdam. De actie luidt het einde in van de bezetting van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vanwege de banden die de UvA onderhoudt met Israëlische universiteiten. Van de ruim 150 demonstranten die op dit moment nog aanwezig zijn, worden er zo’n 140 aangehouden en per bus afgevoerd.

Onder de gearresteerden is Frambo, die alleen onder haar activistennaam in de krant wil. Aan de telefoon vertelt ze dat ze al 27 uur wakker is en zojuist is vrijgelaten door de politie. “Op een gegeven moment had de politie ons omsingeld”, zegt Frambo. “Dat was best wel intens. Toen waarschuwden we elkaar: let op je eigen veiligheid en die van je kameraden.”

Volgens Frambo waarschuwde de politie niet voordat ze het terrein betrad. “Ze kwamen vervolgens de barricades over met een bulldozer. Daarna kwamen ze met wapenstokken het terrein op. Daarbij werden er echt flinke tikken uitgedeeld”.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie laat weten dat de demonstranten meermaals met een megafoon zijn opgeroepen het terrein te verlaten. “Daarbij zijn ze gewaarschuwd dat we anders geweld zouden gebruiken. Het is eigenlijk onmogelijk om dat niet gehoord te hebben.”

Wel beaamt de woordvoerder dat agenten met de wapenstok hebben geslagen om de orde te herstellen. “Er was een noodzaak om op te treden”, verklaart ze. “Door de barricade was het onmogelijk om daar hulp te verlenen, mocht dat nodig zijn geweest.”

Gooien met vuurwerk

Op filmpjes op sociale media is te zien hoe de politie bij de ontruiming werd bekogeld met vuurwerk. Ook zouden er bakstenen zijn gegooid. De woordvoerder van de Amsterdamse politie zegt dat een van haar collega’s door het vuurwerk gehoorschade opliep.

Frambo zegt zelf geen vuurwerk of bakstenen te hebben gegooid. “Wij zijn gaan zitten en hebben onze armen in elkaar gehaakt. Wij wilden geen geweld. Wij vragen het geweld juist te stoppen. In Gaza, maar ook tijdens de inval van de politie.”

Het politie-ingrijpen volgde op een bemiddelingspoging van burgemeester Femke Halsema en de demonstranten. Die praatten een uur lang over een compromis dat was opgesteld door de UvA.

Activist Aiden, die ook niet met haar naam in de krant wil, was bij de onderhandeling. “Er werd een bod gedaan vanuit de UvA en Halsema: de universiteit zou de banden met Israëlische organisaties twee weken bevriezen en er mochten zes tenten met maximaal dertig mensen blijven staan, zonder barricades.” Die eis legden Aiden en vijf andere demonstranten voor aan de menigte buiten. “We hebben gevraagd of ze wilden klappen als ze het met het bod oneens waren.” Een luid applaus brak uit.

Burgemeester Femke Halsema (tweede van links) bezocht maandagmiddag een pro-Palestina-protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland.Beeld ANP

Een woordvoerder van Halsema zegt dat de burgemeester de situatie op Roeterseiland onveilig vond. “Er waren onder meer wat opstootjes, al dan niet door de demonstranten zelf veroorzaakt”, zegt hij. Volgens een reconstructie van EW betrad een groep pro-Israëlische demonstranten het terrein met fakkels, waar ze zwaaiden met vlaggen, naar eigen zeggen bewust om ‘onrust te veroorzaken’. Zij werden vervolgens met geweld weggejaagd door de bezetters. Iemand stak een buitgemaakte Israëlische vlag in brand.

Zorgen over bakstenen

De woordvoerder van Halsema zegt dat er zorgen waren over de bakstenen die de demonstranten uit de weg trokken. “We zagen dat er ik weet niet hoeveel stenen werden verzameld. Daardoor kregen we het idee dat het wat gewelddadiger werd. Op sociale media waren er ook voldoende signalen dat ze er ook echt iets mee wilden gaan doen.”

Hij benadrukt dat het uiteindelijk een beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) was om het protest te ontruimen. “In de basis gaat dit om erfvredebreuk. De UvA zegt: wij willen dit niet op ons terrein. Zij hebben daarom ook zelf gevorderd. Maar het OM zag een extra aanleiding in de onveilige situatie die was ontstaan.”

Het stevige optreden van de politie zet kwaad bloed onder een deel van de universitaire gemeenschap in Amsterdam, blijkt dinsdagmiddag. Grofweg duizend demonstranten protesteren met spandoeken in de omgeving van het Roeterseiland, dat inmiddels door de politie is afgezet. ‘No cops on campus’, valt op een van die doeken te lezen. Ook roepen zij op tot het vertrek van het college van bestuur. Toen de demonstranten richting de binnenstad wilden optrekken, trokken agenten de wapenstok. Daarbij vielen enkele klappen.

De namen van Frambo en Aiden zijn bekend bij de hoofdredactie.

Reactie Dilan Yesilgöz

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz heeft ‘met walging’ gekeken naar het geweld rond de protestactie. “Ik vind het echt belachelijk dat dit onder het mom van demonstreren gebeurt”, zei de VVD-leider in een reactie. Volgens Yesilgöz is het prima dat mensen voor de Palestijnse zaak opkomen, “maar laat je demonstratie niet kapen door tuig dat er vervolgens alleen maar op uit is om politie te belagen, journalisten het werk onmogelijk te maken en de boel te vernielen”. Eerder meldde De Telegraaf dat een journalist en cameraman van het terrein waren verjaagd door de demonstranten.

Lees ook:

Gaza-protestkamp bij de UvA ontruimd, 125 arrestaties

De politie heeft maandagnacht het tentenkamp van pro-Palestijnse demonstranten ontruimd op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam.

Eerste Gaza-bezetting van universiteit een feit, trend overgewaaid uit de VS

In Amsterdam verrees maandag het eerste ‘solidariteitskamp’ voor Gaza.