Advies aan EU-hof: erken transgender uit andere lidstaat

Nieuws
EU-landen moeten een geslachtsverandering erkennen die in een andere lidstaat is geregistreerd. EU-landen zijn wel vrij om zelf regels te maken voor bijvoorbeeld het aangaan van een huwelijk, zo luidt een belangrijk advies aan de Europese rechter.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 11:09 aangepast 13:37
Afbeelding
beeld anp

Inwoners van de Europese Unie hebben het recht om zich vrij in de hele unie te kunnen bewegen, stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Dat geldt dus ook voor transgenders die inmiddels met een ander geslacht te boek staan dan bij hun geboorte is geregistreerd. EU-landen moeten hun nieuwe geslacht en voornaam overnemen, als zij daarom vragen.

Het hof spreekt zich waarschijnlijk over een paar maanden uit, maar laat het advies van de advocaat-generaal vaak zwaar meewegen.

Opsteker

De zaak is aangedragen door een rechtbank in Boekarest. Een geboren Roemeense die zich in het Verenigd Koninkrijk als man had laten registreren, vroeg die rechtbank om die wijziging te verwerken in zijn Roemeense geboorteakte. De Roemeense autoriteiten weigerden dat. De man zou in Roemenië opnieuw een wijziging van zijn geslacht moeten aanvragen. Dat is daar veel moeilijker.

De Roemeense rechter heeft het hof in Luxemburg ook gevraagd of de Europese regels in 2017 nog wel golden voor iemand uit het Verenigd Koninkrijk. Dat had er toen immers al voor gekozen de EU te verlaten. Maar de brexit had indertijd nog niet zijn beslag gekregen, stelt de advocaat-generaal.

Het advies is een opsteker voor meer rechten voor transgender personen. Die zien met name in Oost-Europa nog veel te winnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet.

Afbeelding

Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn 'diep bezorgd over de situatie in Georgië', waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..

Afbeelding

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Afbeelding

Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen.