RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

Esthers zoontje is altijd ontevreden: 'Wat doe ik fout?'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Bloedirritant vindt Esther het dat haar zoon nooit tevreden lijkt te zijn, ook niet als ze samen iets leuks doen. Hoe kan ze dit veranderen?

Esther heeft grote moeite met het gedrag van haar zesjarige zoon. "Altijd als ik iets gezelligs met mijn zoon wil doen - een spelletje, naar een speeltuin of de bios - loopt het vaak toch uit op ruzie. Hij wordt boos om iets, zeurt om meer omdat het nooit genoeg lijkt te zijn en ik word daar op mijn beurt weer heel chagrijnig van. Soms denk ik: wat doe ik fout? Bij andere gezinnen lijkt het wel gewoon goed en gezellig te gaan, bij ons is het heibel. Wat kan ik hieraan doen?"

Elines
Vorige week:
Elines dochter durft niet alleen boven te zijn: 'Altijd een hoop gehuil en gedoe'

Dit is een lastige kwestie, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Bij sommige kinderen is het glas halfvol en sommige kinderen willen altijd meer, dat is nu eenmaal zo. Als moeder kun je dan wel de verwachting opleggen dat je kind tevreden moet zijn met wat hij krijgt, maar niet iedereen is dit van nature. En dat zorgt voor onderlinge frustratie. Het helpt als je duidelijk bent naar je kind toe over wat hij kan verwachten als jullie ergens heen gaan. Gaan jullie naar de film, zeg dan van te voren dat hij een kleine popcorn en een drankje krijgt, en meer niet."

"Door je gezin steeds met anderen te vergelijken, geef je je zoon de boodschap dat het bij anderen beter is."

Dat Esther denkt dat het bij andere gezinnen wél gezellig is, is kenmerkend, denkt Bobeldijk. "Het is niet helpend om jezelf en je gezin steeds met anderen te vergelijken. Daarmee geef je je zoon de boodschap dat het bij anderen beter is en bij jullie niet. Kijk dus naar je eigen rol hierin: ben je zelf wel tevreden met wat je hebt? Als je zelf altijd iets anders wilt, geef je dat voorbeeld aan je kind." 

"Beter is het om je kind te leren om niet meteen een negatieve reactie te geven op iets, maar eerst even tien seconden na te denken. Vergelijk het met dat hij jou een tekening geeft, en jij roept meteen dat je ‘m niet zo mooi vindt. Hoe voelt dat voor hem? Zonder belerend te zijn kun je hem prima een spiegel voorhouden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.