RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Dreamliner 787

Toezichthouder onderzoekt of er is gesjoemeld bij inspecties aan Boeings

Beeld © Een Dreamliner bij de fabriek in South Carolina. ANP / Xinhua / Wang Ying

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaat onderzoeken of er is gesjoemeld met inspecties aan vliegtuigen door werknemers van Boeing. Die werknemers zouden inspectierapporten over de vleugels van het vliegtuigtype Dreamliner hebben vervalst.

Het is een nieuw onderzoek naar de vliegtuigbouwer, die toch al onder een vergrootglas ligt. Boeing heeft de FAA zelf geïnformeerd over de inspecties die zouden zijn overgeslagen door het eigen personeel. In de systemen werden de inspecties vervolgens wél afgevinkt. 

Het onderzoek naar de Dreamliner komt na een melding van Boeing zelf bij de FAA. Het bedrijf ontdekte dat 'meerdere' medewerkers die aan dit toestel werken, verplichte testen hadden overgeslagen. Het gaat om checks of de vleugels wel correct aan de romp zijn bevestigd, meldt de FAA in een statement aan RTL Nieuws.

Rapporten vervalst

De toezichthouder gaat nu onderzoeken of er inderdaad inspectierapporten zijn vervalst, aldus een verklaring van de toezichthouder. "Terwijl het onderzoek loopt, zal de FAA alle noodzakelijke acties nemen - zoals altijd - om de veiligheid van de passagiersluchtvaart te waarborgen."

Wéér
Lees ook:
Wéér verliest een Boeing een onderdeel: noodglijbaan valt eraf

Boeing gaat alle toestellen waar nog aan gewerkt wordt, opnieuw inspecteren. Het bedrijf moet verder met een plan komen hoe het de Dreamliners die al in gebruik zijn, gaat behandelen, meldt de Amerikaanse krant. 

KLM: geen extra inspecties

In Nederland heeft KLM 13 787-9's in de vloot. De luchtvaartmaatschappij 'volgt de berichtgeving rondom Boeing op de voet', laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Ook hebben we contact met zowel Boeing als met toezichthouders." 

"Op dit moment is het niet nodig om extra inspecties te doen van de 787's naast gebruikelijke grondige checks", aldus de woordvoerder. Stel dat er wel extra maatregelen genomen moeten worden, dat doet KLM dat. "Veiligheid staat voorop en op deze wijze kan worden ingestaan voor de luchtwaardigheid van de KLM-vloot."

Onderdeel verloren tijdens vlucht

De vliegtuigbouwer zit al jaren in zwaar weer vanwege problemen bij de Boeing 737 MAX. Zo verloor een exemplaar van Alaska Airlines in januari tijdens een vlucht een zijpaneel. De FAA doet hier onderzoek naar, net als het Amerikaanse OM.

Weer
Lees ook:
Weer problemen toestel Boeing: vliegtuig keert om in Japan na barst in cockpitraam