Terugverdientijd van zonnepanelen hangt van veel factoren af.
Volledig scherm
Terugverdientijd van zonnepanelen hangt van veel factoren af. © ANP

Opinie Techniek Nederland: ‘Zonnepanelen verdien je in ongeveer 7 jaar terug’

Onlangs stelde energievergelijker Keuze.nl dat installateurs vaak te positieve terugverdientijden van zonnepanelen presenteren. Maar erkende bedrijven zullen dat nooit doen, zegt Doekle Terpstra.

38 reacties

  • sjef merrienboer

    1 week geleden
    Ik heb bewust meer panelen op mijn dak gelegd. Met het overschot infrarood panelen van stroom voorzien ! In 1990 2500 m3 gas...Nu 250 m3 gas ! En stroom in overvloed. Een analoge stroommeter die achteruit draait in de zomer , 7000 kWh over in 2023 ! Opgebruikt in de winter 4000 kWh, volgende winter ga ik iets royaler verwarmen in mijn huis van 350m2 ,vrijstaand aan het Haringvliet. Genieten hoor !
  • Frank Kraan

    1 week geleden
    Laat die berekening van 7 jaar maar zien, dan kunnen we zelf bekijken of dat klopt. Doekle's verhalen kennen we nou wel Ik geloof er niks van. Hetzelfde geldt voor warmtepompen en electrische auto's. Het stroomnet is er ook nog lang niet klaar voor. Als je veel kan terugleveren omdat de zon schijnt, dan schakelt je omvormer uit en heb je NIKS. Laat de energiemaatschappijenaar stoppen met hun zonne- en windparken. Zij verstoppen het netwerk !
  • Tim Teunissen

    1 week geleden
    Je energierekening gaat naar 0 als je genoeg panelen neemt ( en dus ook niet te veel). Dus laat je goed informeren. in combinatie met een thuisaccu kan je nog meer besparen alleen je terugverdientijd en investering gaat omhoog natuurlijk
  • Teun Post

    1 week geleden
    Zonnepanelen eigenaars worden als criminelen behandeld. Zij moesten maar weten dat de energietransitie door hun vertraging oplevert. In die 10 jaar zit ook nog geen 2e omvormer ook a €1500.... Ik zou er nu zeker niet meer aan beginnen. Misschien wordt de boete volgend jaar verdubbeld, dat weet je als consument maar nooit.
  • ben bontjer

    2 weken geleden
    @Van Rossum Is dat zo ? Hier in DK gekocht woonhuis 40x30 meter met etage op 5000 m2 grond, en eigen privé weg. Uitzicht op de groene velden en de bossen, savonds geregeld reeën in mijn tuin. Prijskaartje 2014 was 95.000 euro.