Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingPSG - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund, visionaire topclub zonder sexappeal

Jadon Sancho van Borussia Dortmund voert een schijnbeweging uit in de heenmatch tegen PSG.Beeld AFP

Borussia Dortmund is naar Parijs gekomen om er vanavond het licht te doven. Hoewel het zakelijk en sportief een voorbeeld is voor veel Europese clubs ontbreekt het Dortmund aan aantrekkingskracht. Haalt het ‘lelijke gele eendje’ de Champions League-finale op Wembley?

Zowat tien jaar geleden organiseerde Club Brugge een chique businessavond met de toenmalige commercieel directeur van Borussia Dortmund als een van de gastsprekers. De Duitse topclub stond model voor Club Brugge, in de eerste jaren van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert. Een decennium later staat Borussia Dortmund op de drempel van de Champions League-finale.

Het is de minst sexy club in de halve finales van de Champions League. Er hangt meer praal en pracht aan PSG, Bayern München, en Real Madrid. Heel cru gesteld is Dortmund het lelijke eendje van de vier, het team dat niemand wenst te zien op 1 juni in de finale op Wembley.

Eigen media

Twee uitspraken tijdens de bewuste businessavond in Brugge vielen op. Borussia Dortmund, dat sinds 2000 als enige Bundesliga-club beursgenoteerd is, waarschuwde enerzijds dat het nationale kader van het voetbal op termijn op zijn financiële limieten zou stuiten. Die visie was een van de triggers die Club Brugge deed lonken naar een Beneliga. Daarnaast benadrukte Borussia Dortmund dat clubs veel meer de directe communicatie dienden aan te gaan met hun achterban, en zoiets minder over te laten aan de traditionele, nationale media. Voetbalclubs zijn het voorbije decennium inderdaad minimediabedrijfjes geworden, met hun eigen mensen.

Borussia Dortmund staat niet enkel model voor Club Brugge, zelfs Real Madrid steelt met de ogen in het Ruhrgebied. Voorzitter Florentino Pérez en Hans-Joachim Watzke, CEO van de Duitse club, zijn goede vrienden. Pérez is al jaren onder de indruk van het financiële beleid van Dortmund. Toen Watzke in 2005 CEO werd, had Dortmund 200 miljoen euro schulden, geen eigen stadion en was een omzet van 75 miljoen per jaar nauwelijks voldoende om het faillissement af te wenden. Vandaag draait Dortmund een omzet van meer dan 300 miljoen per jaar, heeft de club geen afbetalingsplannen meer lopen en is het opnieuw eigenaar van het Signal Iduna Park.

“Er zijn een twintigtal clubs in Europa die rijker zijn dan Borussia Dortmund,” vertelde Watzke in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung, “maar er zijn slechts een zestal clubs die groter zijn dan Borussia Dortmund.”

Dortmund verdedigt een 1-0-voorsprong tegen PSG.Beeld AFP

De club profileerde zich de voorbije tien jaar met name als een opleidingsinstituut. Het charmeerde jonge talenten om via Dortmund het venster naar de wereldtop open te slaan. Ousmane Dembélé was 20 jaar toen hij in 2018 voor 135 miljoen euro werd verkocht aan FC Barcelona. Christian Pulisic was evengoed 20 toen hij in 2019 voor 64 miljoen werd verkocht aan Chelsea. In 2022 trok de 21-jarige Jadon Sancho voor 85 miljoen naar Manchester United — hij is inmiddels op huurbasis alweer terug in Dortmund. Een jaar later haalde Manchester City de toen 21-jarige Erling Haaland weg voor 60 miljoen. En afgelopen zomer trok Jude Bellingham, 20, voor 103 miljoen naar Real Madrid. Dat is bijna een half miljard aan inkomsten in zeven zomermercato’s.

Onbekende coach

Borussia Dortmund, dat sinds 2000 driemaal Duits kampioen werd, driemaal de Duitse beker won en in 2013 de finale van de Champions League haalde, is op alle vlakken een modelclub.

Toch heeft Borussia Dortmund op de brede voetballiefhebber geen grote aantrekkingskracht. De doorsneevoetballiefhebber zal vandaag geen drie spelers van Dortmund kunnen noemen. De trainer? Edin Terzic, 41 jaar, zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder.

Commercieel hangt geen vet aan Borussia Dortmund. Welk gezicht moet de UEFA straks uitspelen in haar pr-campagne als Dortmund in de finale staat? Sancho is de enige met een béétje reputatie. Hij is bovendien geboren in Londen, dat treft met de finale in de Engelse hoofdstad.

Real Madrid en Bayern München weten op hun beurt dat zij in een finale tegen Borussia Dortmund alleen maar kunnen verliezen. Winst is ‘normaal’, verlies is ‘schandelijk’. De favorietenrol zal loodzwaar wegen.

Met uitzondering van Noordrijn-Westfalen zullen veel contreien in Europa vanavond fan zijn van Paris Saint-Germain. Kylian Mbappé op Wembley, dat bekt en schrijft toch prettiger. Nochtans is Borussia Dortmund veel meer pure voetbalromantiek dan PSG.

PSG - Borussia Dortmund, vanavond om 21 uur op VTM 2

Marco Reus.Beeld AP