Direct naar artikelinhoud
NieuwsAtletiek

Belgian Cheetahs snellen ook naar olympisch ticket op Bahama’s

De Belgische atleten op de World Relays in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's.Beeld BELGA

De buit is binnen voor de Cheetahs. Ook zonder nationaal recordhouder Cynthia Bolingo greep de vrouwelijke 4x400 meterploeg een ticket voor de Olympische Spelen. België mag zo drie estafetteteams naar Parijs sturen.

Het was voor Carole Bam zondag op de Bahama’s niet makkelijk om voet bij stuk te houden. De coach van de Belgian Cheetahs wilde in de B-finale van de World Relays haar beste spurters opstellen nadat ze in de reeksen net naast een olympisch ticket hadden gegrepen. Dat betekende: Camille Laus en Imke Vervaet erin, Liefde Schoemaker en Hanne Claes (die ziek was) eruit.

Bam: “Ik wilde geen risico’s nemen, maar zo offerde ik wel de medaillekansen op voor de 4x400 meter gemengd die veertig minuten later aan de beurt waren in de A-finale. Laus en Vervaet waren kapot na hun race met de Cheetahs, maar de prioriteit lag wel bij dat olympische ticket. Ik kreeg telefoontjes uit België en van mensen uit de delegatie die me probeerden te overtuigen dat die wissel niet nodig was. Maar ik bleef het voornaamste doel voor oog houden.”

Geen succes voor 4x100

De Belgian Cheetahs wonnen hun B-finale overtuigend in 3:26.79, voor Spanje dat zo ook een toegangsbewijs voor Parijs bemachtigde. De Belgian Rockets en Belgian Falcons, de beide 4x100 meterteams, keerden zonder dat olympische ticket huiswaarts.

De volgende afspraak voor de Cheetahs is nu het EK atletiek in juni. Vermoedelijk mét Cynthia Bolingo, die forfait moest geven voor de World Relays. De diagnose van haar blessure is nog niet helemaal duidelijk, mogelijk zou een ontstoken ader op een zenuw drukken, wat de pijn in haar kuit veroorzaakt.