Direct naar artikelinhoud
NieuwsJupiler Pro League

Terwijl 777 Partners de rechtszaken opstapelt, wachten de spelers van Standard op hun loon

Treurnis bij Standard na de 3-1-nederlaag in Leuven.Beeld BELGA

Het net rond 777 Partners sluit zich. Terwijl in de Verenigde Staten een fraudezaak van ruim 350 miljoen euro tegen de investeringsgroep loopt, verenigen oud-voorzitter Bruno Venanzi en de aandeelhouders van Standard zich. Hun doel: de beslaglegging op de activa van 777 Partners in België.

Zondag in de catacomben van Den Dreef. De sfeer was bedrukt in het Luikse kamp. Net met 3-1 de boot ingegaan bij OH Leuven na een ontstellend zwakke prestatie die verraadde dat de motivatie bij de spelers tot het nulpunt is herleid. Na de match moest de selectie anderhalf uur in de kleedkamer blijven zitten, terwijl coach Ivan Leko de spelers op hun verantwoordelijkheden wees.

Na afloop deed enkel rechtsback Marlon Fossey zijn verhaal. “Misschien wel, misschien niet”, antwoordde de Amerikaan op de vraag of er bij de Rouches een gebrek aan strijdvaardigheid was. Fossey wilde niet namens zijn ploeggenoten spreken, maar beschreef het dagelijks leven op de club als moeilijk. Daarbij vernoemde hij de veelbesproken betalingsachterstanden die de spelersgroep treffen. “Dat ligt buiten onze controle. Wij moeten onze plaats kennen en doen waarvoor we worden betaald… Wanneer we worden betaald.”

Navraag leert dat de lonen voor de maand april nog altijd niet zijn uitbetaald, voor de zoveelste keer dit seizoen. De clubleiding maakt zich sterk dat dat zonder fout tegen donderdag zal gebeuren. Maar de Standard-spelers zijn al een hele tijd cynisch, temeer omdat Amerikaanse media nu ook hebben bericht over de vele problemen van eigenaar 777 Partners. “We lezen de kranten en horen dingen. Het helpt allemaal niet”, gaf Fossey toe.

Everton

Zaterdag raakte bekend dat er in de Verenigde Staten zestien aanklachten lopen tegen 777 Partners (en sterke man Josh Wander) wegens onbetaalde schulden. De investeringsgroep aast op Everton, maar de verwachting is dat die overname bij dezen definitief van de baan is.

Waarover gaat de fraude, die in totaal 350 miljoen euro omvat? Simpel gezegd zouden er allerlei betalingsbeloftes zijn gemaakt die de Amerikanen onmogelijk kunnen nakomen.

Josh Wander (rechts met pet) en zijn 777 Partners liggen onder vuur.Beeld Photo News

Dit is waarvan de aandeelhouders van Immobilière du Standard (het immobedrijf rond Sclessin waarin onder meer Edmilson en Axel Witsel investeerden) en oud-eigenaar Bruno Venanzi vandaag slachtoffer zouden zijn. Voor eind april hadden zij de tweede schijf voor de verkoop van de club moeten ontvangen. In het geval van Venanzi is er sprake van een bedrag van 5 miljoen euro, voor de Immobilière-investeerders gezamenlijk 3,5 miljoen.

777 betwist die cijfers echter en zal alleen betalen wanneer het daartoe wordt gedwongen. Het sein voor Venanzi en de aandeelhouders van de Immobilière om zich te verenigen. Gisteren dienden ze een klacht in om de rekeningen van het Amerikaanse bedrijf te bevriezen.

Geen sportief plan

Intern leiden de ontwikkelingen tot bijzonder veel onrust, zowel onder het kantoorpersoneel als onder de spelers. De communicatie met Miami verloopt heel stroef. Iedereen is het beu, iedereen snakt naar duidelijkheid.

Verdediger Kostas Laifis wacht ongeduldig tot zijn contract op 30 juni is afgelopen. Steven Alzate, gehuurd van Brighton, kan het al maanden weinig meer schelen. Voor jongeren als Noubi, Çanak en Sahabo, spelers die toch kapitaal vertegenwoordigen, is het allesbehalve een gezond klimaat om zich te ontwikkelen.

Een sportief plan lijkt er niet te liggen. Tegelijkertijd circuleren er volop geruchten dat 777 de club wil verkopen. Al een geluk dat het seizoen er over drie speeldagen op zit. Wat er daarna nog allemaal met Standard zal gebeuren, toch een instituut in het Belgische voetbal, is onzeker.