Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

‘Elke revolutie is begonnen aan de universiteiten. En daar trouwens ook geëindigd’

‘Heb je gezien dat jonge mensen op de universiteiten in Amerika zich plotseling bekeren tot de islam omdat ze het vreselijk vinden wat er in Gaza gebeurt? Meisjes gaan ook een hoofddoek dragen en jongens laten hun baard staan.”

“Ach, laat ze. We wisten jaren geleden al dat dit zou gebeuren. En Jodenhaat is nooit verdwenen. Ik weet nog goed: er was vijftig jaar geleden op de universiteit een demonstratie, ik weet niet meer waarover of waarom, maar er werd behoorlijk gediscussieerd. We waren links als de pest, dus het was Marx voor en Marx na. Het was dus zo’n 25 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Een student las opeens iets voor en zei zoiets als ‘Joden zijn kapitalistische sjacheraars,’ en hij werd door anderen erop gewezen dat dit niet kon. Maar toen zei hij: ‘Dit zijn de woorden van Karl Marx.’ En hij vertelde waar men die woorden kon vinden. En wat denk je: het was alsof die uitspraak toen gesanctioneerd was, want Marx had het gezegd. Later moffelde men het antisemitisme van Marx weg. Daarna hoorde ik bij de meest linkse studenten wel eens gefluisterd worden dat Marx als Jood ook had gezegd dat Joden niet deugen. En Wittgenstein, destijds eveneens in de mode, was ook antisemiet geweest. En de zwarte leider Malcolm X eveneens.”

“Dus jij denkt dat die studenten in Amerika eigenlijk antisemiet zijn? Zijn ze niet gewoon verwend? Zoals jij vroeger links was, zijn zij islamitisch. De islam als marxistische mode.”

“Kan! Ik weet het niet. Ze vinden antisemitisme niet meer zo erg als wij. Net als wij vroeger willen die jongeren gewoon tegen zijn. Ze voelen dat ze macht kunnen bezitten en uitoefenen. Elke revolutie is trouwens begonnen aan de universiteiten. En daar ook geëindigd trouwens.”

“Maar het kan toch dat ze oprecht begaan zijn met wat er in Gaza gebeurt en dat dat niets heeft te maken met antisemitisme?”

“Wie is niet begaan met wat er in Gaza gebeurt? Ik hoor steeds dat het aantal slachtoffers dat het Israëlische leger maakt te groot is. Dertigduizend kinderen! Dat is vreselijk, maar hoeveel slachtoffers zouden er zijn geweest als Hamas de gijzelaars had vrijgelaten?”

“Hoe gaat het verder met die demonstraties, volgens jou?”

“Ach, het wordt erger en dan nog iets erger, en dan vallen er doden, dan worden er mensen gevangen genomen en dan lost het zichzelf op.”

“En de Joden?”

“Men zal ze altijd weten te vinden.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.