Direct naar artikelinhoud
Amsterdam

Gaza-protestkamp bij de UvA ontruimd, 140 arrestaties

De politie begeleidt gearresteerde demonstranten naar een bus.Beeld ANP

De politie heeft maandagnacht het pro-Palestijnse tentenkamp ontruimd op de campus van de Universiteit van Amsterdam. De advocaat van de betogers noemt het arresteren van 140 betogers daarbij ‘onrechtmatig’.

De politie had de demonstranten meerdere keren verzocht om het terrein te verlaten, maar niet iedereen deed dat. De driehoek van Amsterdam (politie, Openbaar Ministerie en stadsbestuur) besloot daarom het terrein te ontruimen om erfvredebreuk. Rond 02.30 uur ging de politie over tot de ontruiming.

Iedereen werd verzocht het gebied te verlaten. Even na 04.00 uur werden de laatste demonstranten door de politie begeleid naar gereedstaande arrestantenbussen. Een politiewoordvoerder zei eerst dat er zo’n 125 mensen zijn aangehouden, later is dat bijgesteld naar 140. Zij zijn vervoerd naar een cellencomplex.

Dinsdagochtend zijn de demonstranten van wie de identiteit is vastgesteld vrijgelaten. Zij blijven volgens de politie nog wel verdachten in de zaak.

In het tentenkamp, in navolging van de protesten op Amerikaanse universiteiten, waren op het moment van de ontruiming nog zo’n 150 demonstranten aanwezig.

Deelnemers aan het protestkamp tijdens de ontruiming maandagavond.Beeld ANP

Demonstranten belaagd

Een deel van de betogers is rond 22.30 uur van het gebarricadeerde terrein vertrokken. Dat gebeurde nadat tien mannen de confrontatie hadden gezocht met de demonstranten. De tien zouden de demonstranten uit het niets hebben geslagen en met vuurwerk en fakkels hebben gegooid, meldt persbureau ANP.

Na ongeveer tien minuten werden de mannen van het terrein gewerkt door de demonstranten. Volgens de politie was het tiental bij het protest op de Amsterdamse universiteitscampus ‘ingeslopen’. Het onderzoek naar het incident loopt nog.

Halsema bezoekt protest

Ook buiten het gebarricadeerde terrein kwam het tot aanvaringen. Mensen met Israëlische uitingen, zoals de vlag van het land, zochten de confrontatie met de demonstranten. Op beelden op sociale media is te zien dat sommige demonstranten hen klappen geven.

Maandagavond kwam ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam naar het protest. Ze is het terrein niet op geweest, maar bleef staan bij een van de gebarricadeerde toegangen.

Demonstranten ‘puur tuig’ volgens Yesilgöz

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt het “triest om te zien” dat de politie moest ingrijpen bij de UvA om de veiligheid te waarborgen, laat hij dinsdagochtend weten. “Universiteiten zijn bij uitstek plekken voor debat en dialoog. Uiten van onvrede en emoties mag, maar doe dat op zo’n manier dat het voor iedereen veilig is en veilig voelt”, aldus Dijkgraaf.

Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft “met walging” gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze stelt dat demonstranten politie en journalisten hebben belaagd en noemt deze mensen “puur tuig”.

Zij noemt het “ongelofelijk zonde” dat er zoveel politie-inzet nodig was. “En ik vind het ook echt belachelijk dat dit onder het mom van demonstreren gebeurt.”

Demonstranten met barricades op het Roeterseiland.Beeld Joris van Gennip

Advocaat noemt arrestaties ‘onrechtmatig’

Volgens de advocaat van de betogers Willem Jebbink hadden zij niet opgepakt mogen worden vanwege erfvredebreuk.

“Erfvredebreuk is het tegen de zin van de rechthebbende verblijven op andermans terrein. Dat is strafbaar, maar niet als het gaat om percelen bij gebouwen ‘voor de openbare dienst bestemd’, zoals universiteiten”, aldus de advocaat.

“Burgemeester Halsema heeft de pro-Gazademonstranten hard laten vallen”, vervolgt hij. Volgens hem had Halsema de betogers moeten beschermen omdat zij vreedzaam demonstreerden. “Daartoe is zij verplicht vanuit het internationale recht. Maar ook onze Wet openbare manifestaties is hier van toepassing. Het gaat om een voor het publiek vrij toegankelijk terrein bij een universiteit”, zegt de advocaat.

UvA geeft openbaarheid

Pro-Palestijnse demonstranten zetten maandag het tentenkamp op om te protesteren tegen de samenwerking met Israël, vanwege de oorlog in Gaza. Op verzoek van de demonstranten heeft de UvA bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten.

‘De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen daaraan’, staat in een bericht op de site van UvA.

Barricades op de brug bij Roeterseiland.Beeld ANP

Op de site staan alle samenwerkingen opgesomd. De UvA werkt samen met drie universiteiten in Israël om studenten uit te wisselen: de University of Tel Aviv, Hebrew University of Jerusalem en de Ben Gurion University.

Geen van deze uitwisselingen zijn op dit moment actief, door een negatief reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Daarnaast nemen medewerkers van de UvA deel aan acht Europese onderzoeksprojecten waarin ook Israëlische onderzoekers of bedrijven participeren.

Lees ook:

Eerste Gaza-bezetting van universiteit een feit, trend overgewaaid uit de VS

In Amsterdam verrees maandag het eerste ‘solidariteitskamp’ voor Gaza. De demonstranten willen de universiteitscampus van de UvA voor onbepaalde tijd bezet houden. Roeterseiland is nu een ‘solidariteitskamp voor Gaza’, zoals de demonstranten het noemen.