RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Pro-Palestijnse demonstratie

Politie heeft pro-Palestijns protestkamp UvA ontruimd en demonstranten gearresteerd

De aangehouden demonstranten worden de bussen ingeladen. Beeld © ANP / Eva Plevier

De politie heeft vannacht het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimd. De politie heeft in totaal 120 mensen van het protestkamp gearresteerd en weggevoerd. Rond 04.45 uur vannacht vertrok de laatste bus met arrestanten naar een cellencomplex.

Bij het cellencomplex wordt de identiteit van de demonstranten vastgesteld en zal een officier van jusitie bepalen of de demonstranten daarna nog langer vast moeten blijven zitten. Een deel van de arrestanten is vanmorgen weer vrijgelaten. Ze blijven wel verdachten. 

Erfvredebreuk

De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloot om het terrein van de UvA te ontruimen om erfvredebreuk. 

De UvA vroeg de betogers gisterenavond al om te vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De ontruiming vond plaats op het gezag van het Openbaar Ministerie en de mobiele eenheid (ME) was ter plaatse.

Arrestaties verricht

Bij het begin van de arrestaties, meldde de politie Op X dat demonstranten geweld tegen de politie gebruikten. "Op Roeterseiland is het onrustig. Inzet van de politie is noodzakelijk om de orde te herstellen."

Op het Alexanderplein werden toen bussen klaargezet, die de demonstranten uiteindelijk afvoerden. Ook was een politiehelikopter aanwezig. Mensen verlieten met hun handen omhoog het Roeterseiland via een van de bruggen. Er zijn wat klappen gevallen.

Bekogeld met stenen

Het Parool was ter plekke en schreef dat leden van de ME werden bekogeld met vuurwerk, terwijl ze het tentenkamp ontruimden. Ook zou de shovel, die gebruikt werd om de barricades van het tentenkamp te doorbreken, worden bekogeld met stenen. 

"Het protest in deze vorm zorgde voor een zeer onveilige situatie, mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden. Bij een calamiteit zouden de activisten mogelijk zelf vast komen te zitten op het terrein", aldus een verklaring van de politie.

Aan het begin van de dag zetten pro-Palestijnse studenten al tenten neer bij de campus. Ze wilden dat de UvA banden met Israël verbreekt. De demonstranten blokkeerden twee bruggetjes naar het gebied met pallets en de toegang bij de Nieuwe Prinsengracht werd ook geblokkeerd met pallets en andere spullen.

Samenwerkingen UvA met Israël

De Universiteit van Amsterdam maakte vanochtend vroeg bekend welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten, zoals de demonstranten eisten. 

"De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen daaraan", staat in een bericht op de site van UvA.

Op de site staan alle samenwerkingen opgesomd. De UvA werkt samen met drie universiteiten in Israël om studenten uit te wisselen: de University of Tel Aviv, Hebrew University of Jerusalem en de Ben Gurion University. Geen van deze uitwisselingen zijn op dit moment actief, door een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast nemen van de UvA deel aan acht Europese onderzoeksprojecten waarin ook Israëlische onderzoekers of bedrijven participeren.

Confrontaties

Op sociale media werden eerder op de avond al video's gedeeld van confrontaties tussen demonstranten en groepen gemaskerde mannen. 

Er werd met vuurwerk gegooid en mensen deelden pakken slaag uit met stukken hout.