Direct naar artikelinhoud
Lijstje

6x hier wil je voor in de rij staan bij Rollende Keukens

Tijdens Hemelvaart verandert het Westerpark in één groot openluchtrestaurant.Beeld ANP

Het Weekend van de Rollende Keukens (8 tot en met 12 mei) is met ruim 85 foodtrucks een garantie voor keuzestress voor iedereen die van lekker eten houdt. Dat je in een rij komt te staan zit er ook dik in – maar bij welke kun je het best aansluiten?

1. Baramaribo

Zeg je bara, dan zeg je Baramaribo. Deze foodtruck uit Almere weet als geen ander hoe je goede bara’s bakt. Niet te vet, wel krokant, flink gekruid en overdadig goed gevuld met pikante kip, kerriekip, kaas of falafel. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: rond etenstijd kun je over de koppen lopen, zo druk is het bij Baramaribo. Maar die rij is de bara absoluut waard.

2. Duck truck

Nog zo’n publiekslievelings is de Duck Truck, die voor de negende keer op rij met de ideale uitdeelsnacks op de Rollende Keukens te vinden is. Want laten we wel zijn, je maakt vrienden als je aan komt zetten met een schaaltje Lucky Duck-bitterballen, karaage en crispy gyoza’s. Chef Haukon van Gelder: “Mijn 8-jarige dochter Norah gaat naast de foodtruck zelfgemaakte citroen-muntlimonade verkopen. De omzet mag ze houden.”

Het Weekend van de Rollende Keukens

Tijdens het lange Hemelvaartsweekend (woensdag 8 tot en met zondag 12 mei) zal voor de zestiende keer het manifestatieterrein in het Westerpark omgebouwd worden tot één groot openluchtrestaurant voor Het Weekend van de Rollende Keukens. Er zijn meer dan 85 foodtrucks te vinden. De toegang is gratis en het terrein is iedere dag geopend van 13.00 tot 23.00 uur.

Stadspashouders kunnen op vertoon van hun pas twee maaltijden kopen voor 2,50 euro per maaltijd.

3. Peperwortel

Het festivalseizoen is bij Peperwortel een tikkie uit de hand gelopen. Tien jaar terug begonnen ze ermee, om het gat van de zomer te dichten – dan zijn er minder grote cateringsklussen. Tegenwoordig vind je Peperwortel op Oerol, Into the Great Wide Open, Lowlands, Down the Rabbit Hole, Wildeburg en de Rollende Keukens. “Ongeveer elk leuk festival, dus,” vertelt mede-eigenaar Bart Fresen. “Het voelt net als een schoolreisje.”

Je bestelt bij Peperwortel de inmiddels beroemde Libanese tsjak, net als de pita kip granada. Fresen: “Voor Rollende Keukens maken we ook nog een lekkere gazpacho met een kleine twist, met wodka, en we bakken natuurlijk de spinazie-geitenkaasquiche.”

Op de Rollende Keukens zijn dit jaar meer dan 85 foodtrucks te vinden.Beeld ANP

4. L’ Aubergine

Meer dan 8000 kilo aubergines gingen er de afgelopen jaren doorheen bij Leonard Voicu. Hij is de drijvende kracht achter L’Aubergine, een foodtruck die, hoe kan het ook anders, om aubergines draait. De geur van gegrilde aubergines brengt Voicu in één ruk terug naar zijn jeugd in Roemenië, waar zijn oma achter het fornuis stond. Proeven: zijn supersmokey baba ganoush, falafelwrap en de pulled-auberginetoast.

5. Churro Kitchen

Zoetekauwen weten: churros zijn een uitstekend toetje. Bij de Churro Kitchen eet je ze gewenteld in kaneelsuiker en overgoten met uitstekende chocoladesaus van het Belgische Callebaut. Die vinden gretig aftrek: meer dan twaalfhonderd porties per dag vliegen er op zo’n dag op de Rollende Keukens heen. Speciaal dit jaar zijn de cocos locos-churros: geserveerd in een kokosnoot, in een kokos/kaneelsuikermix en met een bolletje kokosijs.

6. Wi! Uma Fu Sranan

Naast de geijkte namen zijn er ook dit jaar een aantal nieuwkomers op de Rollende Keukens te vinden. Neem Wi! Uma Fu Sranan (Wij! Vrouwen van Suriname), een Surinaamse landbouwcoöperatie van vrouwen. Wat je kunt verwachten? ‘Tante’ Tania staat achter het fornuis en bakt een onweerstaanbaar lekkere crispy pomburger (zowel veganistisch als met kip), knapperige pomballen en pittige cassaveballen.

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl