RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Dieren verwaarloosd

Dieren zwaar verwaarloosd door eigenaar dierenverhuurbedrijf: OM eist werkstraf

Een kameel op het verhuurbedrijf. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden geëist tegen de eigenaar van het omstreden dierenverhuurbedrijf Bert's Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern.

Bert R., de eigenaar van het bedrijf, stond vandaag niet voor het eerst voor de rechter. Er lopen al jaren meerdere strafzaken tegen hem, wegens het mishandelen en verwaarlozen van dieren en gesjoemel met de registratie. 

Behalve met de verhuur van dieren – onder meer in een mobiele kinderboerderij – houdt Bert R. zich ook bezig met onder meer het fokken van honden.

Talloze misstanden

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben bij inspecties talloze misstanden vastgesteld. Waarschuwingen, dwangsommen en een eerdere uitspraak waarin de rechter R. verbood om dieren te verhuren, veranderden daar niets aan. 

Bedorven
Lees ook:
Bedorven voedsel, te lange hoeven: eigenaar dierenverhuurbedrijf moet zich voor rechter verantwoorden

Ook een aflevering van het BNNVARA-programma BOOS, waarin de misstanden aan de kaak werden gesteld, bracht geen verandering. 

Bij controles hadden dieren te weinig eten en drinken, stonden ze in vieze stallen en hadden ze in sommige gevallen doorgegroeide hoeven en klauwen, aldus het OM. 

Dode dieren in kapotte koeling

Honden zaten in te kleine hokken en kwamen te weinig buiten. Bovendien werden meerdere dode dieren aangetroffen in een niet werkende kadaverkoeling. 

Tientallen
Lees ook:
Tientallen verwaarloosde honden gered uit vervuilde boerderij Hardenberg

De officier van justitie verweet Bert R. tijdens de zitting het sterven van dieren die hij hield te zien als een 'volstrekt acceptabel bedrijfsrisico'.

Volgens dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, dat via een WOO-verzoek inzage kreeg in rapporten van de NVWA, werden de afgelopen jaren bij 38 controles 327 overtredingen van dierenwelzijn geconstateerd bij Bert's Animal Verhuur. 

Vorig jaar sprak de rechtbank het faillissement van het bedrijf uit, maar ook daarna is R. volgens het OM doorgegaan met zijn praktijken. 

Voorwaarden

Het OM stelt als voorwaarde bij de voorwaardelijke celstraf dat Bert R. de komende drie jaar helemaal geen dieren houdt, en meewerkt aan controles op dat houdverbod. Doet hij dat niet, dan moet hij de cel in, en moet Bert's Animal Verhuur 30.000 euro boete betalen. 

De rechter doet op 30 mei uitspraak. 

Bekijk ook: 184 verwaarloosde dieren gedumpt bij opvang

01:49
Veel van de dieren waren drachtig.