Terug naar de krant

‘Free Palestine’ en ‘Intifada’ klinkt het bij bezetting door pro-Palestijnse studenten van UvA-campus

Leeslijst reportage
Gaza-demonstratie Zo’n honderd Amsterdamse studenten hebben maandagmiddag tenten neergezet op de Roeterseilandcampus, in navolging van protesterende studenten in Amerika. Ze willen dat hun universiteit de banden met Israël verbreekt.
Leeslijst

Ze slaan op trommels, roepen pro-Palestijnse leuzen en zetten hun tentjes op. Maandagmiddag hebben studenten van de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en van Amsterdam University College een deel van de Roeterseilandcampus uitgeroepen tot ‘Gaza Solidarity Encampment’.

Op het grasveldje bij de campus verzamelen zich zo’n honderd demonstranten. Twee bruggen die het veld verbinden met de rest van de campus, worden met pallets en planken gebarricadeerd. „Om escalerende partijen tegen te gaan”, zegt een demonstrant.

Het is de eerste keer sinds 7 oktober dat er op een Nederlandse universiteitscampus tentenkampen worden opgezet. Eerder vonden er op verschillende universiteiten al blokkades en sit-ins plaats. Maar nu voelen de pro-Palestijnse studenten zich genoodzaakt een stap verder te gaan. In Amerika protesteren studenten van tientallen universiteiten al dagenlang, onder meer met het opzetten van tentenkampen. Meer dan 2.000 studenten werden daar gearresteerd.

Angst voor ‘repressie’

„We are not here for fun, up your volume!”, roept een van de demonstranten door de megafoon. Net zoals de Amerikaanse studenten eisen de demonstranten bij Roeterseiland dat hun universiteit alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Ook willen ze dat hun universiteiten volledige openheid geven in hun relaties met Israëlische instellingen.

Tot die tijd blijven de demonstranten hier zitten, zegt een van de organisatoren, die net zoals anderen niet met zijn naam genoemd wil worden, uit angst voor „repressie” vanuit universiteiten. Hij zegt dat meerdere studenten al eens op gesprek moesten komen na acties op de universiteit. Ook zou er iemand geschorst zijn. De UvA kon dit maandag niet bevestigen.

De UvA-woordvoerder laat desgevraagd weten de demonstratie te gedogen, zolang de demonstranten niet blijven overnachten. „Dan zullen we aangifte doen”, zegt een woordvoerder en vervolgens zal de politie ingrijpen. Hoe laat precies, weten ze niet.

Terwijl de leuzen steeds luider worden – „Free, free Palestine”, „Intifada, intifada”, „It is right to rebell, Israël go to hell” – gaan andere studenten verder met hun dag. Sommige moeten rechtsomkeert maken als ze via een van de bruggen naar huis proberen te lopen. Andere sluiten zich spontaan aan bij de manifestatie.

Met deze actie willen studenten de UvA en de VU oproepen om de economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen.

Foto’s: Roger Cremers

Academische boycot van Israël

Ook universiteitsmedewerkers zijn aanwezig. Martijn Dekker knikt van een afstandje met zijn hoofd mee op het ritme van de leuzen. Hij is hoofddocent aan de UvA en heeft met een groep mede-docenten al eerder opgeroepen tot een academische boycot van Israël.

De UvA liet destijds weten hier geen gehoor aan te geven, onder andere omdat dat ook het verbreken van relaties met „onderzoekers die de kritische stem in Israël vertegenwoordigen” zou betekenen. Dekker: „Het is inderdaad zo dat individuele onderzoekers hier misschien de dupe van zouden worden, maar als je werkt voor een Israëlische instelling dan kan dat consequenties hebben.”

Telegraaf niet welkom

Tussen en aan de tentjes hangen spandoeken en Palestijnse vlaggen. Sommige demonstranten dragen een keffiyeh, een Palestijnse sjaal. Attributen die ook van pas blijken te komen, zodra een verslaggever en cameraman van De Telegraaf het veld oplopen. Met de spandoeken en sjaaltjes wordt hun het zicht ontnomen. „Everytime the media lies, another child in Gaza dies”, roepen de demonstranten, terwijl een groep de Telegraaf-medewerkers van het veld verdrijft.

Even later, als een fotograaf van NRC foto’s probeert te maken op het veld, wordt ook hij omsingeld met vlaggen. „Sommige studenten willen niet herkenbaar op beeld”, verklaart Zep, een van de organisatoren. „De pers is welkom, maar wel als ze respect hebben.”

Sommige demonstrerende studenten willen niet herkenbaar in beeld komen.
Een verslaggever van De Telegraaf wordt het zicht ontnomen met spandoeken en Palestijnse sjaals.
Foto’s: Roger Cremers

De angst voor mogelijke gevolgen van deelname aan de actie is sowieso groot onder de studenten. Een demonstrant klimt in een lantaarnpaal om een sticker te plakken op de veiligheidscamera’s naast het veldje. Drie Poolse economiestudenten, die van een afstandje toekijken, zeggen voorstander te zijn van de demonstratie. Maar, zegt een van hen, „ik wil niet dat toekomstige werkgevers denken dat ik hier aan meegedaan heb.” Daarnaast heeft hij het ook gewoon druk, zegt-ie. „Mijn scriptie moet ik binnenkort afmaken, ik heb hier geen tijd voor.”

Lees ook Voor Amerikaanse studenten is een vrij Palestina het begin van een wereldwijde revolutie
Politie tegen betogers woensdag op de Fordham universiteit, ook in New York.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in