RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Mogelijk met hamer

90 graven vernield op Utrechtse begraafplaats: 'Glasplaat moeder aan diggelen'

Het graf van Staceys moeder is totaal vernield. Beeld © Stacey Franken

Op de Utrechtse begraafplaats Daelwijck zijn afgelopen weekend 90 graven vernield. Sommige graven zijn licht beschadigd, anderen zijn compleet vernield. "Het is verschrikkelijk", zegt een nabestaande.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen het ANP dat het onder meer gaat om foto's op porseleinen plaatjes en glazen elementen van graven die zijn stukgeslagen, vermoedelijk met een hamer. Ook zijn er grafstenen omgeduwd, meldt de politie. 

Een van de vernielde graven is van de moeder van Stacey Franken. Zij las op Facebook over de vernielingen, en besloot vandaag zelf te gaan kijken. 

Glasplaat aan diggelen

"Bij mijn moeder is de glasplaat helemaal aan diggelen", vertelt Stacey aan RTL Nieuws. "Er is met een voorwerp een klap op gegeven, en hij is uiteengespat. Meer dan dat weet ik niet."

Wie er verantwoordelijk is voor het vernielen van haar moeders graf weet Stacey nog niet. "Het is verschrikkelijk." Ook de graven naast die van haar moeder zijn bewerkt. "Er zijn foto's op graven vernield, alles is kapot." 

Twee
Lees ook:
Twee grafstenen op historische Joodse begraafplaats vernield

De vernielingen hebben vermoedelijk tussen zaterdagmiddag 15.00 uur en zondagochtend 10.00 uur plaatsgevonden.

Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de vernielingen. Wel is duidelijk dat het niet om een gerichte actie tegen één persoon of tegen specifieke groepen gaat, omdat de vernielde graven over de hele begraafplaats verspreid liggen.

Aangifte

Vooralsnog heeft Stacey niets vernomen van de gemeente, die eigenaar is van de begraafplaats. Volgens de woordvoerder gaat de gemeente nabestaanden op korte termijn via een brief informeren. "Wij zullen mensen daarin ook adviseren om zelf ook aangifte te doen", aldus de woordvoerder. Stacey heeft inmiddels aangifte gedaan. 

Hoe het verder moet, en wie er opdraait voor het herstel van het graf van haar moeder, daar heeft Stacey nog niet over nagedacht. "Eerst moeten we dit verwerken", zegt ze. 

De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen en mensen met camerabeelden om zich te melden.