Terug naar de krant

Laatste waarschuwing voor Trump in strafzaak: hij riskeert celstraf bij overtreding spreekverbod

Leeslijst Nieuws
Rechtszaak Trump Donald Trump blijft zijn spreekverbod maar overtreden. Maandag kreeg de oud-president daarom opnieuw een geldboete. De rechter waarschuwde dit keer: bij een volgende overtreding overweegt hij een celstraf.
Leeslijst

De volgende keer dat voormalige Amerikaanse president Donald Trump het spreekverbod in zijn strafzaak overtreedt, overweegt de rechter hem een (korte) gevangenisstraf te geven. Dat heeft Juan Merchan, de rechter die de zaak behandelt in New York, maandag gezegd. Trump wordt ervan verdacht documenten te hebben vervalst en zo de verkiezingen van 2016 te hebben beïnvloed toen hij een pornoster afkocht met wie hij het bed deelde.

De 77-jarige Trump kreeg maandag voor de tiende keer een boete van omgerekend 927 euro voor het niet nakomen van zijn gag order, schrijven Amerikaanse media die verslag doen vanuit de rechtszaal. Het spreekverbod stelt dat Trump getuigen, de jury, rechtbankpersoneel en hun familie niet publiekelijk mag aanvallen.

Daar houdt Trump zich volgens de rechter niet aan. Trump ontving zijn tiende boete voor een interview dat hij op 22 april aan televisiekanaal Real America’s Voice gaf. Daarin bekritiseerde hij de manier waarop de jury voor zijn zaak werd samengesteld. Trump beweerde dat zijn jury uit Democraten zou bestaan. De strafzaak, die vorige maand begon, is de eerste tegen een Amerikaanse oud-president.

De uitspraken van Trump zijn volgens de rechter „een directe aanval op de rechtsstaat. Ik kan niet accepteren dat dit voortduurt”. Volgens de rechter hebben de negen eerdere geldboetes geen effect gehad. „Daarom moeten we een celstraf overwegen.”

Lees ook In de rechtbank in New York kan een boze en ongeduldige Donald Trump alleen maar fluisterend schelden
Oud-president Donald Trump tijdens het strafproces in de rechtbank in New York.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in