Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Oekraïne

Het Russische leger gaat oefenen met nucleaire wapens wegens ‘bedreigingen van westerse leiders’

Beeld van het Russische ministerie van defensie van de lancering van een ballistische raket tijdens een oefening in 2022.Beeld AP

Rusland gaat op korte termijn militaire oefeningen houden met nucleaire wapens. Volgens het Kremlin is de simulatie een reactie op ‘westerse provocaties’.

Het Russische ministerie van defensie heeft maandag aangekondigd dat troepen zich klaarmaken voor oefeningen met tactische nucleaire wapens. In een verklaring op haar Telegram-kanaal laat het ministerie in Moskou weten dat de generale staf van het leger in opdracht van president Poetin ‘is begonnen met de voorbereidingen voor het uitvoeren van oefeningen in de nabije toekomst’. Het doel van de simulatie is om ‘de paraatheid van niet-strategische nucleaire troepen te vergroten om gevechtsmissies uit te voeren’.

Wanneer de oefeningen precies zijn, is onduidelijk. Ook blijft het de vraag hoe die eruitzien en of het leger daadwerkelijk kernkoppen zal afvuren tijdens de simulatie. Wel verklaarde het ministerie dat er naast raketeenheden ook marine- en luchtmachttroepen deelnemen aan de legeroefeningen.

‘Tijdens de oefening wordt een aantal acties uitgevoerd om de voorbereiding en het gebruik van niet-strategische kernwapens te oefenen’, zo ging de verklaring verder. Deze niet-strategische, of tactische kernwapens bevatten een kleinere nucleaire lading dan de zwaardere strategische kernwapens. Tactische nucleaire wapens zijn bedoeld om kleinere doelwitten op het slagveld te raken, terwijl strategische kernwapens voor grotere doelen ver van de frontlinie kunnen worden gebruikt.

Reactie op uitspraken Macron over inzet westerse troepen

De oefeningen zijn volgens de legerleiding bedoeld om ‘de territoriale integriteit en soevereiniteit van de Russische staat te garanderen als reactie op provocerende verklaringen en bedreigingen van individuele westerse regeringsleiders tegen de Russische Federatie’.

Het ministerie lichtte niet toe op wie of wat het doelde, maar Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov kwam later met details. De oefeningen, zei hij, zijn een reactie op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron over de mogelijke inzet van westerse troepen in Oekraïne. In een interview met het Britse tijdschrift The Economist verklaarde Macron vorige week dat het sturen van westerse troepen ‘op legitieme wijze’ ter tafel komt indien Rusland door de Oekraïense frontlinies weet te breken en Kyiv een dergelijk verzoek zou doen.

Peskov gooide nog wat olie op het vuur door te stellen dat de uitlatingen van Macron ‘een geheel nieuwe ronde van escalaties’ veroorzaken. Hij haalde ook uitspraken aan van de Britse minister van buitenlandse zaken David Cameron, die vorige week in een interview met persbureau Reuters verklaarde dat Oekraïne ‘het recht heeft’ om door het Verenigd Koninkrijk geleverde wapens op Russische grondgebied af te schieten. “Het is ongekend en vereist uiteraard speciale aandacht en speciale maatregelen”, zei Peskov.

Laatste training met nucleaire wapens was in oktober

In oktober vorig jaar hield Rusland voor het laatst een militaire oefening waarbij troepen trainden met nucleaire wapens. Destijds werden er onder toeziend oog van president Poetin en minister van defensie Sergej Sjojgoe onder meer ballistische en kruisraketten afgevuurd. Het leger zei toen dat het een grootschalige nucleaire vergeldingsactie wilde oefenen voor het geval Rusland met een kernaanval te maken zou krijgen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zinspeelde Poetin meermaals op de inzet van kernwapens. Al is de Russische nucleaire doctrine nog altijd dat Moskou alleen kernwapens inzet bij een nucleaire aanval op Rusland zelf of indien een conventionele aanval ‘het voortbestaan van de staat in gevaar brengt’.

Lees ook:

Kan Poetin in zijn eentje een atoomaanval beginnen?

De vrees dat Rusland kernwapens inzet groeit nu het leger verliezen lijdt in Oekraïne. Wie geeft het bevel tot een atoomaanval? Kan Poetin op eigen houtje een nucleaire aanval beginnen?