Direct naar artikelinhoud
ReportageUniversiteit van Amsterdam

Eerste Gaza-bezetting van universiteit een feit, trend overgewaaid uit de VS

Een groep studenten heeft op een grasveld bij het Roeterseiland, een van de locaties van de Universiteit van Amsterdam, een aantal tenten opgezet. De studenten hebben dit gedaan om de UvA en de VU op te roepen om de economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen. De camping noemen ze het Gaza Solidariteitkamp.Beeld Joris van Gennip

In Amsterdam verrees maandag het eerste ‘solidariteitskamp’ voor Gaza. De demonstranten willen de universiteitscampus van de UvA voor onbepaalde tijd bezet houden.

Met vereende krachten spreiden drie gemaskerde studenten het grondzeil uit van een grote familietent. Ieder pakt een punt beet. Straks gaan de tentstokken erin, en dan zijn ze klaar om de nacht buiten door te brengen. In de directe omgeving staan al een stuk of tien kleinere tentjes.

Het Roeterseiland is bezet. Deze maandag verscheen er plotseling een soort mini-camping op het terrein tussen de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Binnen enkele uren veranderde Roeterseiland in een ‘bevrijde zone’, of een ‘solidariteitskamp voor Gaza’, zoals de demonstranten het zelf noemen.

Eerste kamp in Nederland

Daarmee heeft de UvA een primeur in Nederland. Eerder waren er grootschalige bezettingen aan Amerikaanse universiteiten, die in geweld eindigden toen tegendemonstranten de betoging bestormden. Nu is deze manier van demonstreren ook overgewaaid naar Nederland.

“De demonstraties aan de universiteit van Columbia in New York zijn een inspiratiebron”, erkent een woordvoerder die zichzelf Spike noemt, maar niet met zijn echte naam in de krant wil. “We zijn van plan om te blijven slapen totdat de universiteit onze eisen inwilligt.” De demonstranten blokkeerden ook de toegang tot het eiland door met pallets twee bruggen te barricaderen.

Banden verbreken

De demonstranten willen de UvA (maar ook de Vrije Universiteit) op deze manier dwingen om de banden te verbreken met Israëlische kennisinstellingen en bedrijven. Die dragen bij aan de humanitaire crisis en de oorlog in Gaza, zeggen zij.

Studenten hebben een grasveld bij de Universiteit van Amsterdam bezet.Beeld Joris van Gennip

Spike hekelt onder meer de samenwerking tussen de UvA en de Israëlische technische universiteit Technion. Die laatste zou onder meer met de productie van drones bijdragen aan de onderdrukking van Palestijnen. “De UvA is medeplichtig aan de genocide”, aldus Spike.

Intifada

Ondertussen hebben zich een stuk of zestig mensen verzameld op en rond het centrale grasveld. Een spreker met keffiyeh (Palestinasjaal) en megafoon gaat voor in het protest. “From the river to the sea”, roept hij. Waarop de verzamelde menigte antwoordt: “Palestine is almost free.” En ook: “One solution, intifada revolution.”

Zijn teksten als deze niet beangstigend voor Joodse studenten en medewerkers? Spike vindt van niet. “Er loopt hier ook een aantal anti-zionistische Joodse demonstranten rond. Het gaat ons echt om de medeplichtigheid aan genocide.”

Universiteit doet aangifte bij overnachting

De UvA zegt in een reactie dat overnachten ‘tegen de huisregels’ van de universiteit is. Mochten de demonstranten dat desondanks toch doen, dan gaat de universiteit aangifte doen bij de politie. Ook het dragen van gezichtsbedekking is niet toegestaan.

Op de inhoudelijke eisen van de demonstranten wil de woordvoerder op dit moment niet ingaan. “Dat is te ingewikkeld om daar nu direct een antwoord op te hebben, we komen later met een reactie.”

De volledige naam van Spike is bekend bij de hoofdredactie

Universiteit doet aangifte bij overnachting
Beeld Joris van Gennip

Lees ook:

Palestina-demonstratie met geweld ontruimd. ‘Het was een oorlogsgebied’

Pro-Palestijnse studenten die op universiteitscampussen in de VS vreedzaam demonstreren, worden aangevallen door gemaskerde pro-Israëlische activisten.