RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

De meeste streams en views: is de overwinning voor Joost Klein al binnen?

Beeld © ANP foto

Als we de streamingcijfers mogen geloven dan kan het niet anders of Joost Klein wint met Europapa het songfestival. Maar de bookmakers denken daar anders over: die voorspellen dat Kroatië gaat winnen. Hoe zit dat?

De cijfers liegen er niet om: met 22 miljoen streams is de video van Joost Klein de meest bekeken clip op het YouTubekanaal van Eurovision. Gevolgd door de inzendingen van Israël en Oekraïne die allebei 5,3 miljoen views hebben. Op Spotify staat alleen Italië (55,3 miljoen streams) hoger dan Joost Klein (40,2 miljoen streams). 

"Al staat het Italiaanse nummer al veel langer op Spotify dus is het ook niet gek dat dat nummer meer streams heeft", zegt songfestivalverslaggever van Editie NL Lonneke Haveman. "Als je kijkt naar de streamingsaantallen van afgelopen week dan staat Nederland met Joost Klein ver bovenaan met ruim 3 miljoen streams, gevolgd door Italië met ruim 2 miljoen streams."

Joost
Bekijk ook:
Joost Klein trakteert clubgangers Malmö op verrassingsoptreden

Maar hoe kan het dat landen als Kroatië en Zwitserland dan veel hoger staan bij de bookmakers? Volgens Stefan Raatgever, muziekjournalist bij het Parool heeft dat alles te maken met de jury. "Dat Joost Klein nu de meeste streams en views heeft is echt geweldig. Europapa is echt een hit en dat een nummer vóór het festival al zo populair is in Europa is echt uniek." 

Vakjury

Maar dat hij het goed doet bij het publiek is niet genoeg. "De vakjury gaat streng meekijken", gaat Raatgever verder. "Joost Klein moet donderdag tijdens de halve finale echt zijn allerbeste optreden tot nu toe gaan geven, alleen dan kan hij winnen. Hij heeft namelijk de stemmen van het publiek wel binnen - want hij is een geweldige performer. Alleen is hij niet de beste zanger en daar gaat de vakjury wel streng op zijn. Maar als hij het goed doet bij de jury, kan hij nog wel winnen."

Al blijft het koffiedik kijken zegt Lonneke Haveman. "In het jaar dat Duncan Laurence won, stond hij in de week voor het songfestival op plek 3 op Spotify en YouTube. Toch won hij dat jaar, dus streams en views zeggen niet alles."