RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Aangifte Wilders

Uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar, oordeelt OM

Geert Wilders en Frans Timmermans tijdens een debat. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider zei tijdens een partijcongres 'niets na te laten' om te voorkomen dat de PVV-leider aan de macht zou komen.

Concreet ging het om de tekst: "Mensen, onze taak is helder: wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt".

Wilders deed vervolgens aangifte van de uitspraak van Timmermans. Hij stelde dat 'niets nalaten' ook neerkwam op het niet uitsluiten van geweld. 

Binnen de context

Uit de inhoud van de volledige speech blijkt volgens het OM dat het om 'politieke middelen' ging, en dus geen geweld. "Zo doet de fractievoorzitter direct na deze uitspraak een oproep aan de formerende partijen om geen kabinet te vormen met Wilders", schrijft het OM.

Aangifte
Lees ook:
Aangifte Wilders is kansloos, zeggen experts: 'Voor de bühne'

Daarom komt het OM tot de conclusie dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Timmermans heeft zelf na de aangifte door Wilders ook al gezegd dat zijn uitspraak 'politiek en parlementair' waren.

Bekijk een eerdere reactie van Timmermans op de aangifte hier:

Timmermans neemt woorden niet terug: 'Wilders slecht nieuws voor Nederland'

01:45
Frans Timmermans, leider van GroenLinks-PvdA, vindt het 'flauwekul' dat PVV-voorman Geert Wilders aangifte tegen hem heeft gedaan om opruiing.