RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Begon in de VS

Pro-Palestijnse studenten zetten tentenkamp op bij Universiteit van Amsterdam

Beeld © Geert Gordijn

Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben pro-Palestijnse studenten tenten neergezet. Ze willen dat de UvA banden met Israël verbreekt. Een kleine groep tegendemonstranten drong eerder vandaag het terrein op, waar het tot een opstootje kwam. Zij werden al snel weer van het terrein verwijderd.

De UvA is niet te spreken over het protest. "Er staan tenten, lijkt dat mensen er willen overnachten, dat mag niet van de huisregels. Als dat zo is zullen we aangifte doen", zegt een woordvoerder.

Er zijn ongeveer twintig tentjes opgezet op een grasveldje tussen de universiteitsgebouwen. Tientallen mensen hebben zich er verzameld. Veel van hen dragen sjaals en gezichtsbedekking met de Palestijnse vlag. Ze maken muziek en roepen leuzen door een megafoon, zoals 'UvA, UvA, you can't hide, you're supporting genocide'. Ook hangt er een groot spandoek met daarop de tekst 'EU stop the genocide now'.

"We zijn hier niet om voor twee dagen of zo te kamperen", zegt een van de organisatoren. "We zijn hier om te eisen dat deze universiteit haar medeplichtigheid met genocide stopt."

Een aanwezige meldt op X dat er om 18.00 uur een demonstratie wordt gehouden:

Twee bruggetjes naar het gebied zijn gebarricadeerd met pallets. Ook de toegang bij de Nieuwe Prinsengracht wordt geblokkeerd met pallets en andere spullen.

Sommige demonstranten keren zich tegen journalisten die op het tentenkamp afkomen. Een verslaggever en cameraman van De Telegraaf zijn omsingeld en weggejaagd. Ook worden er sjaals voor de camera's van persfotografen gehouden zodat ze geen foto's kunnen maken en er klinkt een paar keer "Media, go away".

Volgens de organisatie is het protest georganiseerd door studenten en is het geïnspireerd door de pro-Palestijnse protesten bij universiteiten in de Verenigde Staten. Op veel Amerikaanse campussen zijn sinds vorige maand pro-Palestijnse protesten. Inmiddels zijn ook bij universiteiten in verschillende andere landen tentenkampen opgezet.

Zo'n tien mannen zochten aan het begin van de avond de confrontatie bij de campus. De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels. Volgens een verslaggever ter plaatse gedroeg het groepje zich zeer agressief. Een van hen droeg een integraalhelm, van de anderen waren de gezichten te zien. Na ongeveer tien minuten werden de mannen van het terrein gewerkt door de demonstranten.

De politie onderzoekt het voorval, laat een woordvoerder weten. Er is nog niemand aangehouden. Volgens de zegsman was het groepje bij het protest 'ingeslopen'. Er is niets bekend over gewonden.

Niet veel later kwam ook burgemeester Femke Halsema naar het protest. Het is niet bekend wat daarvoor de aanleiding was. Ze is het terrein niet op geweest, maar bleef staan bij een van de gebarricadeerde toegangen.

Ook in Oxford en Cambridge

Ook in Engeland zijn inmiddels protesten. Op de gerenommeerde universiteiten van Oxford en Cambridge houden studenten pro-Palestijnse demonstraties. Ook daar worden tentenkampen opgezet. 

De Britse studenten schrijven op X dat ze 'weigeren toe te kijken' terwijl de universiteit 'Israëls genocide op de Palestijnen in Gaza steunt'. Een Joodse studentenorganisatie is ontstemd over de protesten en vraagt de universiteiten om de 'antisemitische haat' op de campussen te stoppen.

Gazanen
Lees ook:
Gazanen bedanken pro-Palestijnse demonstranten op Amerikaanse universiteiten

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS