Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

Nieuws
De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.
anp
maandag 6 mei 2024 om 13:07 aangepast 15:23
Afbeelding
beeld anp

De Jonge heeft Zuid-Holland in de afgelopen maanden al een paar keer aangesproken op het woningbouwbeleid. De CDA'er stuurde in maart een brief waarin hij dreigt met juridische instrumenten de regie op dit dossier over te nemen.

Zuid-Holland heeft nu per brief gereageerd. Het dagelijks bestuur van de provincie doet daarin heel wat tegemoetkomingen, maar vraagt de minister van Volkshuisvesting in ruil hiervoor om hulp. De Jonge moet zorgen voor "oplossingen en instrumenten" om te zorgen dat snel "de juiste woningen op de juiste plek" gebouwd kunnen worden.

Meer woningen

Zuid-Holland belooft meer woningen te bouwen dan aanvankelijk afgesproken in de periode tot 2030: bijna 248.000 in plaats van ruim 235.000. Dat hoopt de provincie te bereiken door projecten voor 2031 en 2032 naar voren te halen en extra plannen te maken. Zuid-Holland gaat goedgekeurde projecten die niet van de grond komen sneller vervangen door (nieuwe) plannen die kansrijker zijn. Ook als het plannen zijn buiten bebouwd gebied, iets waar in het coalitieakkoord een stop op was gezet.

Zuid-Holland stapt tevens af van het eigen beleid om bij nieuwbouw te streven naar 40 procent sociale huur. De landelijke doelstelling is 30 procent en De Jonge wil dat de meest bevolkte provincie (3,8 miljoen inwoners) die lijn volgt.

Sociale huurwoning

Ruim de helft van de Zuid-Hollandse huishoudens komt in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar het aanbod is niet toereikend. De coalitiepartijen maakten daarom afgelopen jaar diverse afspraken om de woningbouw nadrukkelijk te 'sturen'. Het leidde echter tot een conflict met De Jonge.

Dat meningsverschil ging ook over wat als een betaalbare koopwoning wordt gezien. Landelijk is die grens omhoog gegaan naar 390.000 euro. Zuid-Holland hield echter vast aan de 'oude' grens van 355.000 euro. De provincie heeft De Jonge nu laten weten te willen "meebewegen", maar wil dan wel de instrumenten en middelen krijgen om te zorgen dat er genoeg sociale en betaalbare woningen komen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de brief gelezen en zegt na het gesprek met de provincie met een inhoudelijke reactie te komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.