Terug naar de krant

PVV’er toont concept-akkoord: lastenverlichting en ‘strengste toelatingsregime voor asiel’

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

PVV, VVD, NSC en BBB willen „het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket” voor migratie. Ook mikken de vier formerende partijen op lastenverlichting, voor middeninkomens, werkenden en „mensen in de knel”.

Dat staat in een document waarmee PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend bij het betreden van het formatiegebied in de Tweede Kamer werd gefotografeerd door persfotograaf Dirk Hol. Daar zijn de vier formerende partijen vanaf maandag bijeen voor de laatste volledige formatieweek. Woensdag 15 mei moet duidelijk zijn of ze eruit zijn.

Met de gefotografeerde pagina lijken de vier formerende partijen alvast enkele belangrijke ingrediënten van het coalitieakkoord prijs te geven. Het gaat om de eerste pagina van een ‘hoofdlijnenakkoord 2024-2028’, met als ondertitel: ‘Bouwstenen voor doorbraken’, gedateerd op afgelopen donderdag, 2 mei.

Het is onduidelijk of het document de inzet van de PVV betreft, of dat het een gezamenlijke tekst is. Op het gefotografeerde document staat een groot watermerk met daarop ‘PVV’. De vier partijen, zo staat in de eerste zin, „willen een kabinet steunen dat alle mensen in Nederland houvast en hoop geeft. Niet alles is in één keer op te lossen, maar Nederland wacht op doorbraken”.

Uit de volgorde van onderwerpen van het akkoord valt af te leiden dat de onderwerpen die de partijleiders de afgelopen weken steeds weer herhaalden voor en na hun gesprekken met de informateurs ook de basis vormen van het akkoord. ‘Bestaanszekerheid en koopkracht’ worden als eerst genoemd. Daarna volgen: grip op migratie, wonen en volkshuisvesting, infrastructuur en openbaar vervoer. Het laatste leesbare hoofdpunt is „een goede toekomst voor landbouw en visserij”.

Lastenverlichting
Als eerste concrete invulling van die beloften noemen de vier partijen „lastenverlichting vanaf 2025 vanaf PM [pro memorie, oftewel: nog te bepalen] miljard, gericht op werkenden met middeninkomens en voor mensen in de knel”. Dat is een opvallende belofte, gezien de waarschuwingen van ambtenaren in campagnetijd dat er weinig financiële ruimte is.

Geen van de partijen sprak zich in campagnetijd uit voor het zwaarder belasten van hogere inkomens. Mogelijk kiezen de formerende partijen er dan ook voor elders fors te bezuinigen, zoals bij de publieke omroep, de cultuursector of op ontwikkelingssamenwerking.

Het is niet voor het eerst dat details uit de formatie via een foto op straat komen te leggen. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 legde fotograaf Bart Maat de formatienotulen vast van verkenner Kajsa Ollongren, waaruit bleek dat over Kamerlid Pieter Omtzigt gesproken was.

Dat leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Tweede Kamer. Zo’n scenario lijkt nu onwaarschijnlijk: voor geen van de vier partijen staat iets pijnlijks in de tekst.

Lees ook PVV’er toont concept-akkoord: lastenverlichting en ‘strengste toelatingsregime voor asiel’

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in