RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Vingers kwijt

Cobra ontplofte in hand PSV-fan Appie (49): 'Dacht dat het een fakkel was'

Appie vandaag in het ziekenhuis. Beeld © RTL Nieuws

Voor de 49-jarige PSV-fan Appie sloeg het noodlot gistermiddag toe tijdens het kampioensfeest van PSV in Eindhoven, waar zwaar vuurwerk in zijn hand ontplofte. Vanochtend werd het verband even weggehaald en zag hij de schade met eigen ogen. "Ik mis mijn wijsvinger, middelvinger en mijn halve duim. Het bloedt nog behoorlijk."

Vanuit het ziekenhuis vertelde Appie vanochtend aan de telefoon aan RTL Nieuws in welke nachtmerrie hij gisteren terechtkwam. In Eindhoven vierde PSV het landskampioenschap na de 4-2 overwinning op Sparta Rotterdam. Appie was daar bij en had naar eigen zeggen flink gedronken. "Het was echt een feestje", zegt hij. 

'Ik dacht dat het een fakkel was'

Dat veranderde volledig toen Appie een stuk zwaar vuurwerk van de grond oppakte. "Ik dacht dat het een fakkel was, maar dat bleek een cobra te zijn." Op beelden die voor het incident zijn gemaakt is wel te horen dat iemand 'Hier heb je zo'n fakkel!' roept. 

Vanmiddag doken beelden op waarop te zien is dat Appie zelf het zware vuurwerk van de grond pakte. De politie zei eerder al beelden te onderzoeken, maar vond geen bewijs voor de bewering van Appie dat het vuurwerk hem aangegeven werd. Wel is volgens een woordvoerder duidelijk dat veel mensen onder invloed waren. 

De cobra ontplofte. Bekijk hier beelden van dat moment: 

In beeld: zwaar vuurwerk ontploft in hand PSV-supporter

00:05
Er zijn online ook beelden te zien waarop Appie verbouwereerd naar zijn hand kijkt. De video bevat schokkende beelden, onze redactie heeft ervoor gekozen deze hier niet te tonen.

"Ik keek naar mijn hand, maar besefte niet meteen hoe ernstig het was", zegt Appie. "Ik voelde geen pijn." Dat kwam pas later, toen de politie hem naar de eerste hulp bracht. "De ambulance was er ook vrijwel direct."

In het ziekenhuis bleek zijn rechterhand zwaar beschadigd. Pas vanochtend zag Appie dat met zijn eigen ogen, toen het verband van de wond werd gehaald. "Ik mis mijn wijsvinger, middelvinger en een halve duim. Ik heb de wond gezien en het bloedt nog behoorlijk."

"Ik had wel gehoord dat er veel schade was, maar had niet verwacht dat vingers er helemaal af zouden zijn." Er is maar één geluk bij een ongeluk, als je dat zo mag noemen. "Gelukkig hield ik de cobra boven mijn hoofd en niet bij mijn gezicht, want dan had het nog veel slechter af kunnen lopen", zegt hij.

'Heel erg pijnlijk'

"Het is ondanks zeer sterke pijnstillers allemaal heel erg pijnlijk", zegt Appie. "De twee vingers die ik nog over heb kan ik nog een klein beetje bewegen."

Gerda's
Lees ook:
Gerda's huis verwoest door vuurwerkbom: 'Alsof een raket ons huis in vloog'

"Ik denk dat het besef over wat er gebeurd is er wel is, maar ik heb het nog niet verwerkt", vertelt Appie. Zijn telefoon stond gisteren al roodgloeiend, heel veel mensen hebben de beelden gezien. 

Hij blijft de komende dagen in het ziekenhuis, waar hij onder meer een speciale zuurstoftherapie krijgt die de doorbloeding in zijn gehavende hand moet verbeteren. "Het is gewoon kut", zegt de PSV-fan. 

PSV spreekt van een 'hele vervelende gebeurtenis' en hoopt dat Albert, zoals Appie echt heet, snel herstelt. Verder kijkt de voetbalclub terug op een 'meer dan geslaagde dag'. 

Appie heeft maar één boodschap: "Mensen moeten niet met cobra's naar een voetbalwedstrijd komen. Nou overkomt mij dit, maar voor hetzelfde geld was het een klein kind geweest."

Bekijk ook: feest in Eindhoven

01:25
Zo werd het kampioenschap van de Eindhovenaren gisteren gevierd in de lichtstad.