RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Getoond aan journalisten

Formatiestukken zichtbaar: miljarden lastenverlichting en strengste asielpakket ooit

In beeld: PVV-Kamerlid Markuszower toont formatiestukken

00:32

PVV, VVD, NSC en BBB willen het strengste asielpakket ooit afspreken. Daarnaast willen de partijen vanaf 2025 miljarden euro's uittrekken om lastenverlichting mogelijk te maken, voornamelijk voor middeninkomens, werkenden en mensen in de knel. Dat blijkt uit formatiestukken die zojuist werden getoond aan journalisten.

PVV-Kamerlid en onderhandelaar Gidi Markuszower kwam zojuist bij de besprekingen aan en had een aantal documenten onder zijn arm. Dat was zichtbaar voor de wachtende journalisten. Fotograaf Dirk Hol wist deze foto in hoge resolutie te maken:

In het document staat dat er een kabinet moet komen dat 'alle mensen in Nederland houvast en hoop geeft'. Qua inhoudelijke punten is alleen te lezen dat er miljarden worden uitgetrokken voor lastenverlichting, woningbouw, infrastructuur en bereikbaar. 

Er staan geen concrete bedragen in, op die plek staat nog 'PM'. Dat betekent 'pro-memorie', die afkorting wordt vaak gebruikt als bedragen in een begroting nog definitief moeten worden bepaald.   

Na twee weken hervatten PVV, VVD, NSC en BBB vandaag de gezamenlijke gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet. Het wordt een cruciale week waarin de partijen het eens moeten worden over een hoofdlijnenakkoord.

'Vrij algemeen'

"Dat deze vier partijen inzetten op miljarden lastenverlichting én streng migratiebeleid was te verwachten", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het betrokken PVV-Kamerlid heeft nog niet gereageerd. Het kan expres zijn geweest, maar meestal is het tonen van zo'n document per ongeluk. Denk maar aan de vorige kabinetsformatie, toen informateur Kajsa Ollongren naar buiten wandelde met documenten waar 'Omtzigt functie elders' stond. Dat zorgde voor veel commotie. Deze stukken zijn niet zo explosief als destijds."

Bekijk hier de beelden van PVV-onderhandelaar Markuszower:

00:32

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS