Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

Nieuws
Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).
anp
maandag 6 mei 2024 om 11:54
Afbeelding
beeld anp

De gemelde nevenverdiensten leveren Europarlementariërs jaarlijks 8,7 miljoen euro op, maakt TI op uit de bij het Europees Parlement opgegeven bijbaantjes. Europarlementariërs doen er vooral bestuurs- en advieswerk naast, bijvoorbeeld als lid van een raad van commissarissen van een bedrijf of andere organisatie. Dat mag, zolang hun financiële belangen niet verstrengeld raken met hun werk in het Europees Parlement.

Nederlanders doen nauwelijks mee in de ranglijst. De hoogst genoteerde Europarlementariër, Rob Roos (voorheen Forum voor Democratie en JA21), haalt ternauwernood de top 100. Bijverdieners zijn met name aan de rechterkant van het parlement te vinden.

Integriteitsregels

De meestverdienende van de 705 Europarlementariërs strijkt jaarlijks 3 miljoen euro op naast zijn nettosalaris van ruim 94.000 euro. De omstreden Litouwer Viktor Uspaskich, die op eigen houtje opereert in het EU-parlement, verdient dat onder meer met de verkoop van bronwater dat tegen het coronavirus zou beschermen.

TI pleit al lang voor strengere integriteitsregels. Na het recente schandaal rond omkoping van Europarlementariërs door landen als Qatar en Marokko zijn die ook wat aangescherpt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.