RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiecijfers 2023

Politie maakte zich vaker schuldig aan 'niet professioneel' geweld

Archieffoto politieagent Beeld © ANP

Politieagenten hebben vorig jaar opnieuw vaker zwaar geweld gebruikt dat achteraf is beoordeeld als 'niet professioneel'. In 15,7 procent van de gevallen waarin zwaar geweld werd ingezet, bleek na onderzoek dat het geweld onterecht was. Dat is 2,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

De politie gaf vandaag cijfers vrij waaruit dit bleek. In 2023 kwamen agenten ruim 3 miljoen keer in actie. Daarbij werd in totaal 35.542 keer geweld gebruikt voor politiemedewerkers. Dat is 5 procent meer dan in 2022.

Wapenstok of deur intrappen 

Onder geweld wordt bijvoorbeeld het gebruik van een wapenstok of dreigen met een stroomstootwapen geschaard, maar ook het boeien van verdachten of het intrappen van een deur.

Als een agent zwaar geweld inzet, zoals het gebruik van zijn dienstwapen of geweld waardoor een verdachte overlijdt of zwaargewond raakt, dan wordt dit getoetst aan de wet en aan professionaliteitseisen. Vorig jaar gebeurde dit 2191 keer. In 343 gevallen werd het geweld als 'niet professioneel' beoordeeld, dat is 15,7 procent. In 2022 was dat 13,2 procent en in 2021 10,1 procent.

Iets
Lees ook:
Iets minder geweld tegen politie, 'maar het komt nog veel te vaak voor'

Gericht geschoten

23.393 keer gebruikten agenten vorig jaar fysiek geweld. Daarvan werd 3282 keer een wapenstok getrokken en 797 keer pepperspray ingezet. In 1888 gevallen trokken agenten een vuurwapen en in 162 daarvan werd gericht geschoten. Ook werd 2609 keer gedreigd met een stroomwapen en werd dat 1168 keer daadwerkelijk ingezet. 

Frank Paauw, portefeuillehouder conflict- en crisisbeheersing, toont de toename onder meer aan dat de politie kritisch is op het eigen handelen. "De maatschappij mag verwachten dat we geweld rechtmatig en zorgvuldig toepassen." Ook zegt hij dat mensen mogen verwachten dat de politie leert van de eigen fouten. Daarom wordt tijdens opleidingen en trainingen gekeken hoe zorgvuldiger kan worden opgetreden om geweld te voorkomen, zegt hij.

In negen gevallen kregen agenten vorig jaar na onderzoek naar geweld een disciplinaire maatregel. Dat kan een schriftelijke berisping zijn geweest, maar ook ontslag. Eén agent is strafrechtelijk veroordeeld vanwege het gebruik van geweld. De politie zegt niet wie dat is, maar het ging mogelijk om de agent die op de tractor van Jouke schoot tijdens een boerenprotest.

Jouke blikte een half jaar na het incident terug op wat er gebeurde. Dat is te zien in deze video:

Jouke (16) werd beschoten tijdens boerenprotest: 'Agenten waren hartstikke gestrest'

02:20
"Agenten waren hartstikke gestrest."