Terug naar de krant

Stadsbestuur verantwoordelijk gesteld voor brand in kraakpand Johannesburg waarbij 77 mensen overleden

Leeslijst Nieuws
Zuid-Afrika In augustus vorig jaar vatte het kraakpand vlam, waardoor meer dan zeventig mensen overleden. Volgens een rapport had het stadsbestuur het gebouw veel eerder moeten sluiten toen het onveilig bleek.
Leeslijst

Door nalatig handelen van het stadsbestuur van Johannesburg kwamen eind augustus meer dan zeventig mensen om het leven toen een kraakpand in de Zuid-Afrikaanse stad in brand opging. Dat is het oordeel van een onderzoek door Zuid-Afrikaanse autoriteiten naar de oorzaak van de dodelijke brand, melden internationale persbureaus maandag. De autoriteiten hadden het gebouw al voor de brand moeten bestempelen als onbewoonbaar, aldus het rapport.

Eind augustus vorig jaar vatte een kraakpand in het oude zakendistrict van Johannesburg vlam. Daarbij kwamen 77 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. In het gebouw, dat vijf verdiepingen telde, woonden zo’n tweehonderd mensen. Het gebouw was al voor de brand in slechte staat: zo zouden gebroken ramen zijn afgedekt met stof en hout.

In het rapport staat dat het pand een „bolwerk” voor wapens, moord, drugs en brandbaar afval was, schrijft persbureau Reuters. Er zouden regelmatig schietpartijen en seksuele uitbuiting plaatsvinden. Zodra duidelijk was dat het gebouw een onveilige omgeving vormde, had de gemeente de bewoners moeten instrueren om het gebouw te verlaten. Dat is niet gebeurd.

Een woordvoerder van de gemeente van Johannesburg erkent de gemaakte fouten, maar zegt tegelijkertijd dat het stadsbestuur niet verantwoordelijk kan worden gehouden omdat de „teloorgang” van het gebouw ook te wijten was aan het „illegale gedrag van de bewoners”.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 7 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in